Vil innføre eksamen i gym

Regjeringen har foreslått eksamen i praktisk-estetiske fag. Elevene ser både fordeler og ulemper.
Onsdag, 22 januar, 2020 - 12:14


Klasse 9b ved Frydenberg skole er godt fornøyd etter dagens kroppsøvingstime. Foto: Julie Horpestad

Den 14. januar sendte regjeringen ut et høringsforslag om å innføre eksamen i praktiske og estetiske fag på ungdomstrinnet. Blant alle forslagene er det særlig dette som har fått stor oppmerksomhet.

“Jeg føler mer mestring i gym enn i de andre fagene” 

– Wiktoria Elzbieta Zawistowska

Heve statusen

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) mener eksamen i praktisk-estetiske fag kan være med å heve statusen til disse fagene. Ordningen har blitt utprøvd i fire fylker og responsen fra lærere og elever har vært positiv. Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) sier i Dagsnytt 18 at hun er bekymret for konsekvensene. Hun mener ordingen kan føre til fall i motivasjonen og øke presset på skolen.

– Du blir veldig opptatt av det som kan måles, sier Thorkildsen. 

Delte meninger

På Frydenberg skole i Oslo og Solvang ungdomsskole i Asker har både elever og lærere ulike meninger til det nye forslaget.

– Jeg synes det hadde vært ganske gøy. Bedre enn de andre eksamenene i hvert fall. Jeg føler mer mestring i gym enn i de andre fagene, sier Wiktoria Elzbieta Zawistowska i 9b ved Frydenberg skole. 

Høringsfristen for de nye eksamensordningene er 14. april. Dersom forslaget blir innført vil den nye eksamensordningen gjelde fra og med elever som går ut av grunnskolen våren 2022, altså dagens 8. klassinger. 

 

 

 

Emneord: