Det er ikke bare i storbyen snø fører til kaos. Foto: Fanny Bu, Journalen

Rasbølgen fortsetter

Snøskred og uvær har preget Norge de siste ukene. Ellen Synnevåg er likevel ikke bekymret.
Tirsdag, 25 februar, 2020 - 16:34

Siden midten av februar har det gått flere ras vest i landet. Nå er riksveg 15 i Lom sperret av et 80 meter bredt snøras. Ingen mennesker og dyr skal være tatt av raset, men snømengden skal ha ødelagt store deler av en campingplass og tatt med seg autovernet på vei nedover. Politiet uttaler til NRK at de er usikre på om rasfaren er over, og ventet tidligere i dag på en risikovurdering fra Vegvesenet. Det henger igjen en del snø som potensielt vil skape vanskeligheter for opprydningen av området dersom det faller.

Kolonnekjøring

Det er ikke bare snøras som stopper trafikken. Ellen Strøm Synnevåg bor på Volda og reiser mye i jobben. På grunn av dårlige togforbindelser kjører Synnevåg mye fly, men da hun skulle kjøre strekningen Hamar-Volda forrige lørdag ble det med buss. Da reiseruten endte med kolonnekjøring over Strynfjellet på grunn av uvær, var det med forbehold om mulig stenging av fjellovergangen. Denne ville lagt til en tre timer lang omvei til en allerede lang rute.

- Turen startet på tiden, men vi var jo forberedt på tre timer omkjøring på grunn av uvær og rasfare. Bussjåføren gamblet nok litt på at det fjellovergangen var åpen, og det var et punkt hvor jeg tenkte “guri, ser han noen ting?”, sier Synnevåg.

Til tross for mye dårlig vær og hindringer i reiseruter tidligere, er Synnevåg ikke særlig bekymret for fremtidige reiser.

- Jeg har jo opplevd mange hindringer i jobbsituasjon, det er noe man blir vant med, sier hun. 

Rasbølge

Fredag 21. februar startet en rasbølge i Vest-Norge. I Våtedalen fikk først bonden Joar Eide snøen tett opp mot fjøsveggen sin, og et par dager senere ble en bil tatt av et nytt snøskred ikke langt unna fjøset. Et tog på Bergensbanen stod snøfast fra søndag kveld til mandag formiddag, og de 115 passasjerene måtte overnatte i toget i påvente av å bli gravd frem av redningsmannskapet.

 

Emneord: