Helsedirektør Bjørn Guldvåg, helseminister Ingvild Kjerkhol, Statsminister Jonas Gahr Støre og FHI-direktør Camilla Stoltenberg avholdt pressekonferanse i Marmorhallen i dag klokken 10.00. FOTO: Mari Bækkelund

Avvikler korona-tiltak med umiddelbar virkning

– Avstand mellom oss er ikke lenger nødvendig, sa statsminister Jonas Gahr Støre på lørdagens pressekonferanse.
Lørdag, 12 februar, 2022 - 13:32

Dagens pressekonferanse fant sted i Marmorhallen i Klima- og miljødirektoratet klokken 10.00. 

Til stede på pressekonferansen var statsminister Jonas Gahr Støre, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, helsedirektør Bjørn Guldvåg og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

På forhånd var det knyttet stor spenning til om det om lettelser i korona-restriksjonene under dagens pressekonferanse.

Nesten alle tiltak oppheves med umiddelbar virkning

Statsminister Jonas Gahr Støre åpnet pressekonferansen ved å erklære at nesten alle korona-tiltakene ville bli fjernet med umiddelbar virkning.

– Det er fire hovedgrunner til dette. Omikron-viruset gir ikke så alvorlig sykdom som tidligere varianter av Covid-19. Og selv om smitten stiger, er andelen som havner på sykehuset lav. For det tredje er vi godt beskyttet av vaksiner. Og for det fjerde - selv om det er høyt og vi må følge med på det, så er sykefraværet i stor grad håndterbart, sier Støre, før han konkluderer:

– Konsekvensene av tiltakene har blitt mer negative enn konsekvensene av smitten, og derfor fjerner vi nå nesten alle.


Statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol presenterte lettelser i korona-tiltakene i dag. Foto: Mari Bækkelund

“Meteren” blir borte

– Avtand mellom oss er ikke lenger nødvendig. “Meteren” blir borte. Vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sier Støre.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt sammen som mennesker, og har ikke minst vært vanskelig for alle de som lever av at vi samler oss enten vi går på kino, bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og fergen.


Vi trenger ikke lenger å holde en meters avstand. Illustrasjonsbilde. Foto: Mari Bækkelund

Ikke lenger krav om isolasjon

De som har luftveisinfeksjoner anbefales fortsatt å teste seg. Dersom testen er positiv, anbefales det fortsatt å holde seg hjemme i fire dager, og at du er feberfri i ett døgn før du går på jobb

– Dette er ikke et krav, så her må folk tenke selv. Men det er en anbefaling fra folkehelsemyndighetene, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Det er ikke lenger påbudt å bruke munnbind

Statsministeren forteller at munnbind-påbudet også oppheves, og viste frem sitt eget munnbind til journalistene.

– Jeg kaster det ikke, jeg putter det på innerlomma. Det er greit å ha det i beredskap, presiserte Støre.

– Ingen blir lenger påbudt å bruke munnbind, men vi anbefaler munnbind for uvaksinerte og for andre sårbare grupper hvis det er vanskelig å holde avstand. Det samme gjelder hvis du har luftsveissymptomer og besøker noen i risikogruppen.

– Vi forlater nå “meter’n” og munnbind, og da står vi igjen med sunn fornuft og hensyn til andre, skyter helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol inn.


Ingen blir lenger pålagt å bruke munnbind. Bildet er tatt kort tid før pressekonferansen, på en kafé i Oslo. Foto: Mari Bækkelund

Store lettelser for barn

Barn trenger ikke lenger å teste seg for korona-sykdom.

Barn som går i barnehage og skole trenger ikke å holde seg hjemme i fire døgn dersom de får påvist korona-smitte. De bør bare være hjemme så lenge de er syke, og kan gå tilbake til skole eller barnehage når de har vært feberfrie i 24 timer.

Trafikklys-modellen i skoler og barnehager oppheves også. Modellen tar utgangspunkt i ulike smittenivåer (grønt, gult og rødt), og fastslår tiltak på bakgrunn av den lokale situasjonen.

Noen anbefalinger gjelder fortsatt

Selv om de fleste tiltakene nå er opphevet, har regjeringen likevel noen anbefalinger. 

De viktigste anbefalingene nå:

- Ta vaksinene som du blir anbefalt

- Voksne bør teste seg ved symptomer

- Hold deg hjemme i fire døgn dersom du er voksen og tester positivt.

- Bli hjemme hvis du er syk - det finnes fortsatt andre sykdommer enn korona.

Kilde: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol 

– I tillegg til rådene har vi en generell anbefaling om å bruke sunn fornuft, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. 


Helsedirektør Bjørn Guldvåg og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol informerte om de nye korona-lettelsene. Foto: Mari Bækkelund

Korona-viruset kan komme tilbake i nye bølger

Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, opplyser om at det har vært en økning i antall nye korona-innleggelser denne uka. Sammenlignet med forrige uke er økningen på ca. 40%.

– Den økningen tror vi at vi vil se i ukene fremover også. Hvor lenge er vi ikke sikre på, sier Stoltenberg.

– Det er fortsatt betydelig smittespredning, og mange spør hvor vi befinner oss i vinterbølgen med omikron nå. Hvor nær er vi toppen? Svaret er at dette vet vi ikke nøyaktig, den kan være passert noen steder i landet, og ligge foran oss andre steder. Og nasjonalt tror vi ikke at vi har nådd den helt enda. Virkningene av smittespredningen vil toppe seg etter at smitten har begynt å gå ned, anslår Stoltenberg.

Stoltenberg understreker at sykehusene og kommunene er forberedt på dette, og at befolkningen nå er godt vaksinert. Hun anslår også at virkningen av omnikronviruset er mindre farlig enn de andre variantene vi tidligere har opplevd, for eksempel delta-viruset. Videre sier hun at det er usikkert om korona-pandemien i Norge vil være over etter vinterbølgen.

– Koronaviruset kan komme tilbake i nye bølger med kjente og med nye varianter. Derfor må hele samfunnet, og særlig vi som har ansvar for beredskap være forberedt på andre muligheter og andre scenarioer hele tiden.


Camilla Stoltenberg forteller at korona-viruset kan komme tilbake på et senere tidspunkt. Foto: Mari Bækkelund

Håper at studentene snart får en normal tilværelse igjen

I etterkant av pressekonferansen besvarte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol våre spørsmål om korona-tiltakene og høyere utdanning.

– Hvordan vil de nye anbefalingene påvirke høyere utdanning?

– Jeg håper jo at studentene nå får tatt tilbake hele normaliteten knyttet til studenttilværelsen. I forrige runde gjorde vi jo unntak på campus for meteren, nå er meteren også opphevet på studentbodegaen og de stedene der man bruker fritiden sin, sier Kjerkhol før hun legger til:

– Det håper jeg at studentene setter pris på – å få tilbake det som vi assosierer med en normal studenttilværelse, hvor det som skjer etter forelesningene også er en viktig del av livet.

 


Helseminister Ingvild Kjerkol håper at studentene får en mer normal tilværelse i tiden fremover. FOTO: Mari Bækkelund

– Nå har det jo vært to år med nettundervisning og mye isolasjon. Har du noe å si til studentene i dag?

– Jeg vil si at jeg forstår dem og at jeg ser dem, og at det smerter meg at de har fått den erfaringen i livet. Jeg har selv barn som har vært studenter og ikke blitt kjent med noen det semesteret de har gått på – ikke blitt kjent med foreleser, ikke fått det vi ønsker skal være en normal standard og normal undervisning, sier Kjerkhol.

– Men jeg håper og tror at vi kommer oss videre, og at vi også har lært en del annet under pandemien, og det gjør det bare enda viktigere å ta tilbake livet sitt nå, og fylle opp minnebanken med gode opplevelser og godt læringsutbytte.