TikTok trend tatt av. FOTO: Skjermdump fra TikTok.

Astrologi og stjernetegn populært blant unge

Flere og flere bruker stjernenes og plantenes plassering til å forstå hvem de er. – Jeg synes det er trist, sier professor i astrofysikk.
Mandag, 7 november, 2022 - 11:03

Hva er astrologi og horoskop?

Astrologi er læren om forestilte forbindelser mellom himmellegemene og jorda. I snevrere forstand er det vanlig å definere astrologi som kunsten å spå om fremtidige hendelser og skjebner ut fra stjernenes stilling. (SNL, 2022).

Et horoskop er en astrologisk spådom. Grunntanken bak horoskoper er forestillingen om at himmellegemene og deres symbolske egenskaper fysisk påvirker livet på jorden. (SNL, 2020).

TikTok er en populær sosiale medier plattform som unge bruker daglig. Her oppstår det ukentlig nye trender og virale videoer. Én av mange trender som har utbredt seg på TikTok er stjernetegn og astrologi. Både korte og lange videoer forklarer hvordan din fødselsdag, byen du er født i og tidspunkt på dagen du er født, påvirker livet ditt.

Men hvorfor mener så mange at dette påvirker livet ditt, og er det egentlig noe forskning på hvorvidt det har noe betydning?

Stammer fra forfedrene våre

Skuespiller Enya Gustava Liverød Gundersen er en av mange som mener at fødselshoroskopet hennes har en påvirkning på hverdagen. Hun driver blant annet en TikTok konto hvor hun legger ut informasjon om stjernetegn og astrologi.

– Jeg mener at alt har en sammenheng. Forfedrene våre har studert universet vårt, og fulgt med på hva som skjer på jorda i forhold til hvor planetene er, og jeg velger å tro på at det er noe sannhet i dette, sier hun. 

Gundersen har vært interessert i astrologi fra hun var liten av, når hun satt å leste seg opp på det sammen med sin mor. Men, det var ikke før i 2017, da hun kjøpte sin første bok skrevet av en astrolog, at hun begynte å lese mye om det og virkelig sette seg inn i det.

– Jeg leste kapittelet om hva som skulle skje i livet mitt den ene måneden etter at måneden var forbi, og jeg var sjokkert da jeg så at mye av det stemte. Etter det fikk jeg hangup på astrologien, forteller Gundersen.

Synes livet skal være litt magisk


Enya Gustava Liverød Gundersen (26). FOTO: Privat. 

Gundersen forteller at hun synes livet burde være litt magisk, og at det er veldig fint å tro på noe. 

– Det er viktig for mennesker å ha tro, for når alt forsvinner står troen og håpet igjen, sier hun.

Videre forteller hun at hun bruker det som et selvutviklingsverktøy for å forstå de positive og mørkere sidene ved seg selv. Hun bruker det også mye i hverdagen til å forstå følelser og handlingsmønstre for seg selv.

– Jeg følger mest med på planetene. Hvorfor skal det ikke ha noe å si når planetene for eksempel skifter bane? Vi er jo bare én liten planet i et stort univers, sier hun.

Vanskelig å skille sannhet fra tull

På en annen side forteller hun at det er mye simplifikasjoner og misinformasjon på TikTok. 

– Det er jo veldig komplisert. Det finnes på en måte ingen fasit i astrologien, men jeg har prøvd å styre unna de simplifiserte TikTokene, fordi det er så mye større enn som så, sier Gundersen.

Hun sier likevel at det kan være fint for mange å starte reisen sin innen astrologi med det litt enklere, som å ta en titt på fødselshoroskopet sitt. 

– Jeg vil at folk skal forstå fødselselshoroskopet sitt, det er jo det viktigste å sette seg inn i. Man kan lære utrolig mye om seg selv, så det er jo ikke no negativt, det er jo en veldig god start, sier hun.

Menneskelig fantasi på himmelen


Professor Øystein Elgarøy. FOTO: Universitetet i Oslo. 

Øystein Elgarøy, professor ved institutt for teoretisk astrofysikk på UiO, synes det er trist at folk lar stjernetegn styre livene sine.

– Jeg synes det er trist. Ikke bare fordi det vitner om manglende kunnskap om astronomi og fysikk, men fordi de risikerer å ta veldig dårlige valg for sine liv om de lytter til råd basert på ren fantasi, sier Elgarøy.

Han forteller at astrologer tillegger de tolv stjernebildene i Dyrekretsen en spesiell betydning. Hvorav astrofysikere vil si at stjernebilder bare er projeksjoner av menneskelig fantasi på himmelen.

– Stjernene som inngår i dem har som regel ingen ting fysisk med hverandre å gjøre, de ligger bokstavelig talt lysår unna hverandre. 

Men hva med forskningen?

– Empiriske studier av hvor treffsikre horoskop kan være, finnes det ikke mange av, blant annet fordi det er vanskelig å få astrologer til å stille opp på slike, sier Elgarøy.

Han trekker frem én av få slike studier, gjennomført av Shawn Carlson i 1985.

– Han testet astrologers evne til å forutse personlighet basert på fødselshoroskop, og konkluderte med at de ikke gjorde det bedre enn man ville ha gjort ved ren gjetning, forteller Elgarøy. 

 

Emneord: