Høye priser og million-underskudd

Tross at studentsamskipnaden skryter av lavpristilbud, er prisene i kantinene langt høyere enn i dagligvarebutikkene. Likevel sitter samskipnaden igjen med over 2, 2 millioner i underskudd i 2023.

I kantinene til Studentsamskipnaden SiO serverer de varmmat.
SiO Mat og Drikke serverer hjemmelaget mat. Foto: Aina Brunborg Ihle

"Vi gjør hverdagen enklere for studenter" er slagordet som møter besøkende på Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) sin nettside. Som studentsamskipnad er rollen deres å tilby studenter billigere velferdstjenester, deriblant kantiner. 

Likevel reagerer flere studenter på at lavpristilbudene ikke nødvendigvis har så lav pris. 

En smilende gutt med lue og piercing i nesa smiler til kamera, mens han hviler albuene på bordet.
OsloMet-student, Stian Tellefsen, ønsker seg rimeligere kantinepriser Foto: Kamilla Gran Solberg

Journalen møtte student Stian Tellefsen, i en av SiO sine kantiner. Han studerer ingeniør- og datafag ved OsloMet. Tellefsen, som mange andre studenter, er nå inne i eksamensperioden, og tilbringer mye tid på skolen.  

Når det er tid for lunsj, sitter han ofte i nærheten av en av studentsamskipnadenes kantiner. Likevel velger han heller å forlate campus, når han skal kjøpe seg en rimelig matbit.

– Jeg føler at prisene her [i SiO sine kantiner] generelt er skyhøye, i forhold til for eksempel Bunnpris og Kiwi. Vi drar ofte bort til Bunnpris når vi skal kjøpe ting, istedenfor å kjøpe mat i kantina, selv om man sitter ved kantina hele dagen, sier Tellefsen. 

Han mener likevel at SiO-kantinene noen ganger har studentvennlige priser: 

– I eksamensperioden har de salg på litt brødskiver. Ellers får du en billig energidrikk, men da er det bare at den kommer til samme pris som i butikken. 

Det har vist seg å stemme.  

Overgår butikkpriser 

Journalen har valgt ut fire ulike varer fra SiO sine kantiner, for å sammenligne prisene med vanlige dagligvarebutikker. Prisen på Melkesjokolade Eventyr varierte mellom 17 og 19 kroner i noen av SiO sine kantiner.

Som grafen over viser, ligger SiO sine priser generelt over gjennomsnittlig butikkpris, med unntak av salatbaren. 

Bildet viser en blond, smilende kvinne.
Ida Austlid er lederen for SiO Mat og Drikke. Foto: Mohammad Ataey Foto: Mohammad Ataey

Det er SiO sin underavdeling, SiO Mat og Drikke, som står for prissettingen av varene i deres 36 kaffebarer og kantiner. Journalen har møtt lederen av SiO Mat og Drikke, Ida Austlid. Hun forklarer hvordan prisene settes: 

– De største kostnadsdriverne hos Mat og Drikke er vare- og personalkostnader. De trenger vi å få dekket, og det er der prisene blir satt. Vi etterstreber å ha toppselgerne våre på lavest mulig pris, sier Austlid. 

En av toppselgerne som Austlid trekker fram er sukkerfri Red Bull. Denne har de tatt inn i kampanjeserien, “En god deal”.  

Originalprisen på sukkerfri Red Bull var opprinnelig 35 kroner. Nå koster den 25 kroner. 

Selv på tilbud er energidrikken dyrere i SiO sine kantiner, enn i de seks utvalgte dagligvarebutikkene. Der er gjennomsnittsprisen kun 23,93 kroner (inkludert pant). Det er også verdt å nevne at det ikke var rabattert pris hos noen av dagligvarebutikkene da sammenligningen ble gjort.  

I etterkant av Journalens prissammenligning har Go’ Morgen yoghurt med vaniljesmak blitt tatt inn i “En god deal”-serien, og koster nå 16 kroner. Andre smaker koster 18 kroner.  

Mer kafé enn dagligvare, eller? 

Austlid mener likevel det blir feil å sammenligne prisene ved SiO sine spisesteder med prisene i dagligvarehandler. 

– Blir man sammenlignet med dagligvarehandler, så er det jo dyrt. Det er fordi vi er serveringssteder. Vi er kafé og restaurant, ikke dagligvare, sier hun. 

Etter "Forskriften om studentsamskipnader" skal alle universiteter og høyskoler som har avtale med SiO stille med gratis lokaler og utstyr til samskipnadens kantinedrift ved lærestedene. Dette kalles "fristasjon".

Journalen har fått innsyn i fristasjonsavtalen mellom OsloMet og SiO. Her står det spesifisert at OsloMet skal dekke utgifter som lokaler, vedlikehold, strøm, renhold og nødvendig utstyr. Journalen har også etterspurt en spesifisert oversikt over hvor mye denne avtalen koster OsloMet, men har ikke fått innsyn i dette. 

– Det betyr at vi ikke har kostnader som husleie eller strøm, men vi har jo alle andre kostnader som personal, kokker, kafémedarbeidere og baristaer, som lager maten vår, sier Austlid. 

SiO sitt årsregnskap viser at SiO Mat og Drikke mottok over 30 millioner kroner i fristasjonsmidler i 2023. 

Underskudd på underskudd  

Til tross for at mange av produktene i SiO sine kantiner koster mer enn i vanlig butikk, viser årsregnskapet for 2023 at de går med et underskudd på over to millioner kroner. Dette faller inn i en lengre rekke underskudd, rundt og etter koronapandemien: 

En rad med små Eventyr-melkesjokolader. Foran står en prislapp der 12 kroner er strøket over, og 19 kroner er skrevet ved siden av.
Markant prisøkning på melkesjokolade i kantinene på OsloMet. Foto: Nora Sørholt Juel