Fylkesleder Inger Thorbjørnsen i INP Oslo med intenst blikk. Her på partiets valgvake på Louise på Aker Brygge. Foto: Aleksander Fretheim.

INP på vippen i Oslo

På valgvaken til Industri- og Næringspartiet (INP) i Oslo knytter det seg spenning til om partiet klarer å ta et viktig vippemandat i byen.
Mandag, 11 september, 2023 - 23:31

Jubelen er stor når INPs nasjonale oppslutning viser 3.1 prosent hos NRK klokka 21.15. I Oslo ligger INP an til å få et viktig mandat i Oslo med 1.2 prosent.

Likevel er jubelen størst da MDGs meningsmåling viser 4.1 prosent, en nedgang på 2.1 prosent. Applausen lyder fra samtlige bord i festsalen til Louise på Aker Brygge. 


Partileder Owe Ingemann Waltherzøe i INP er på plass under valgvaken på Aker Brygge. Foto: Aleksander Fretheim

Vil havne i vippeposisjon

– Nå er vi møkka lei av at MDG forsøpler klimadebatten, sier partileder Owe Ingemann Waltherzøe til TV2.

Ole Martin Martinsen er finanspolitisk talsperson for INP. Han er fornøyd med de foreløpige resultatene, men tar ingenting på forskudd.


Ole Martin Martinsen følger spent med på INPs resultater på partiets valgvake. Foto: Erlend Grov Statle 

– Det er vanskelig å slippe jubelen helt løs ettersom dette bare er resultatet fra forhåndsstemmene. Vi stiller også litt svakere til kommunevalget da vi bare stiller til lister i 138 kommuner, sier han til Journalen.

Hva er det viktigste å få ut av dette valget?

– At vi kommer i en vippeposisjon slik at vi får litt innflytelse, sier han.

Viktig mandat for INP

De foreløpige resultatene fra Oslo viser et tett løp mellom rødgrønn og blå side. Uten INP ligger begge sidene an til 29 mandater hver. INP ligger foreløpig an til å få det siste og potensielt avgjørende mandatet.

Inger Thorbjørnsen, fylkesleder i INP Oslo, sier at de ikke utelukker samarbeid med andre partier. De ønsker å bruke posisjonen sin til å lære.

– I utgangspunktet tenker vi oss at vi skal sitte i en opposisjonsrolle. Vi er et nytt parti med en bratt læringskurve, og det er ingen av oss som er politisk skolerte fra før, sier hun til Journalen.

– Vi har en partileder med klare ideer om hvordan partiet skal bygges. Vi skal ha en økende vekst der vi ikke forserer noen ting og heller bygger partiet sten på sten, sier hun.

I en velkomsttale til forsamlingen, spøkte Thorbjørnsen rundt det mye omtalte dokumentet sendt til VårtOslo i august, hvor det ble kjent at hun omtalte partilederen som en diktator.

– Du har styrt oss med en fast og nennsom hånd, sa hun.

– Det er godt det kommer fra deg, svarte Waltherzøe til latter fra salen.

Emneord: