Støtter sensur i Iran

Norsk-iranske Milot German (26) støtter at en karikaturtegner ble dømt til 25 piskeslag. Dommen slår tilbake mot ukulturen som holder på å spre seg i Iran, mener German.
Torsdag, 17 mai, 2012 - 22:47

Mandag 7. mai ble det publisert en lenke på Islam Nets Facebook-gruppe. Lenken handlet om at iranske Mahmoud Shokraiyeh var dømt til 25 piskeslag for å ha tegnet politikeren Ahmad Lotfi Ashtiani i fotballdrakt.

Ashtiani reiste søksmål mot karikaturtegneren, og retten fant Shokraiyeh skyldig i ærekrenkelse. Nyheten spredde seg blant Islam Nets gruppemedlemmer, og Milot German er en av få norsk-iranere som støtter dommen.

– Hvis man får lov til å tegne og skrive om regjeringen, vil man i morgen ha mot nok til å skrive om profeten og om islam. Vi må slå ned på alt, sier German.

– Vestlige medier sensurerer

German kom til Norge som arbeidsinnvandrer i 1999. Han har tette bånd til hjemlandet, og reiser jevnlig til Iran sammen med kone og barn. German mener at vestlige medier gir et feil bilde av Iran.

– Det er vestlige medier som driver med sensur. De sensurer bort alt det fine ved Iran, og setter landet i et dårlig lys. Det er viktig at den iranske kulturen ikke blir vestlig, og hverken umoralske ord eller bilder har plass i Iran, sier German.

Regimesympatisører i Norge

Berit Berg er professor på NTNU ved Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap. Hun har studert innvandringsmønsteret siden innvandringsbølgen på 1970-tallet, og vet at det bor iranske regime-sympatisører i Norge.

Berit Berg forteller at det finnes iranske regimesympatisører i Norge. Foto Agnethe Weisser/Adresseavisen

– De fleste iranere i Norge er politiske flyktninger, men på slutten av 1990-tallet var det et fåtall iranere som kom til Norge som arbeidssøkere. Slike iranere har tette bånd til Iran, sier Berg.

Ifølge henne har disse iranere liten kontakt med resten av det iranske miljøet i Norge, men derimot har de mer kontakt med andre muslimske minoriteter. De er også mer religiøse enn andre iranerne i Norge, mener hun.

Islam Net tar avstand

Leder av Islam Net, Fahad Qureshi, var ikke klar over at lenken var blitt publisert på Facebook-siden deres.

– Facebook-siden vår er for mennesker som er opptatt av spørsmål om islam, og vår oppgave er å rette opp misoppfatninger om islam. Den lenken ble slettet med en gang admin på siden la merke til den. Den har ingenting å gjøre med islam, sier Qureshi.

Hvorfor tror du lenken ble publisert på deres side?

– Det er vel noen medlemmer som trodde saken var islamrelatert, noe den for så vidt ikke er.