Konfliktområdene påvirker israelsk presseetikk

Mange israelske journalister har tidligere vært soldater, noe som kan påvirke hvordan de dekker konflikten mellom israelere og palestinere.
Fredag, 18 mai, 2012 - 13:44

I et land som har vært og er i stadige konflikter med nabolandene, kan rollen som journalist bli ekstra vanskelig. Ruth Eglash i Jerusalem Post tror presseetisk tankegang blant israelske journalister avhenger av hvilke saker de dekker.

Er en del av konflikten

- Saker som omhandler israelere og samfunnet innenfor de israelske grensene, blir i all hovedsak framstilt objektivt av journalistene. Men når de beveger seg over til saker som omhandler konflikten mellom israelere og palestinere, kan opprinnelig gode presseetiske avgjørelser og tanker bli påvirket, forklarer hun.

Hun mener dette er fordi journalistene selv er en del av konflikten. Ofte har de egne erfaringer med at slektninger og venner er blitt skadet eller drept, eller at de selv har blitt skadet i krig.

Les om den israelsk-palestinske konflikten her

Partisk dekning

Danny Zaken, leder av the Journalists Association in Jerusalem, har selv vært israelsk soldat, og vet hvordan det er å jobbe som journalist med en slik bakgrunn.

 Danny Zaken er journalist og tidligere . Foto: privat

- En israelsk journalist vil dekke konflinkten forskjellig fra en palestinsk journalist. I likhet med meg har mange israelske journalister vært soldater, og da er det klart det påvirker - det blir personlig, sier Zaken.

Det finnes imidlertid de som opprettholder den journalistiske profesjonaliteten uansett hva og hvor de rapporterer.

Blir ikke straffet

I likhet med journalister i vestlige land blir ikke israelske journalister straffet dersom de for eksempel avdekker noe om landets myndigheter og politiske styre. Selv om journalister ikke bli straffet enkeltvis, kan derimot redaksjoner bli tiltalt for overtredelser. Dette gjelder saker og temaer som kan true rikets sikkerhet, og som går under landets millitærsensur.

- Den eneste formen for straff den enkelte journalist kan få, er at mange viktige kilder ikke ønsker å snakke med dem lenger, noe som vil gjøre det journalistiske arbeidet vanskeligere, sier Eglash.

Ulike etiske grenser

Flere israelske aviser begynte å publisere nyheter på nett i tillegg til papiraviser rundt år 2000. Ifølge Idele Ross i Israel Radio har dette ført til et generasjonsskille mellom journalister og hvordan de gjør etiske vurderinger.

- Den yngre generasjonen journalister er nok mer aggressive i måten de fremskaffer og publiserer saker. Det er fordi de må jobbe mye hurtigere. Egentlig utøver de en annen form for journalistikk enn før; de har tid til å dekke bredt, men ikke til å grave, sier Ross.

Hun legger til at de etiske retningslinjene endrer seg etter hvilket medium og mediehus du jobber for, og hvilken agenda de har. Det de har til felles, er enigheten om at den militære sensuren er viktig.