Twitrer og chatter over grensene

Israelske journalister bruker sosiale medier til å samarbeide med arabiske journalister i nabolandene.
Fredag, 18 mai, 2012 - 13:44

Selv om israelske journalister i stor grad har pressefrihet, er det å samarbeide med arabiske journalister fra naboland og palestinske områder en utfordring. Sosiale plattformer som Facebook og Twitter er derfor blitt viktige verktøy for å klare å trenge gjennom de statlige, politiske og diplomatiske grensene.

Les om den israelsk-palestinske konflikten her.

Oppfordres til å bruke sosiale medier

Lederen i the Journalists Association in Jerusalem, Danny Zaken, sier at journalister blir anbefalt å bruke sosiale medier i sin arbeidshverdag.

- Selv har jeg rundt 50 palestinske venner på Facebook, og det er svært populært å bruke dette hjelpemiddelet både for journalister og andre her i Israel, sier han.

Ruth Eglash har vært journalist i Jerusalem Post i 13 år, og er også en av journalistene som bruker de sosiale mediene ofte.

Ruth Eglash er journalist i Jerusalem Post. Foto: Privat

- Jeg er hele tiden i nær kontakt med både palestinske og generelt arabiske journalister via både Facebook og Twitter. Min oppfatning er at de palestinske journalistene blir hindret i å samarbeide med oss i mye større grad enn det vi blir, når vi kommuniserer med dem, sier Eglash.

Hun nevner også at palestinske journalister nylig ble kritisert av den palestinske presseunionen, som er en offisielt oppnevnt presseklubb, for å ha deltatt på arrangementer og kommunisert med israelske journalister. Medlemmene av unionen vil bli utvist fra gruppen dersom de har kontakt med israelske journalister.

Fikk FN-pris

Hittil har Ruth Eglash kun klart å lage én sak i samarbeid med en jordansk journalist fra The Jordan Times,  Hani Hazaimeh. I utgangspunktet ville de prøve å finne ut hva skolebarn i hver av landene lærte om hverandre og fred etter Osloavtalen, signert i 1994. De ble skuffet av å avdekke at forholdet mellom landene ikke hadde bedret seg, noe som førte til at de heller skrev om hvordan landenes innbyggere burde jobbe for å innfri fredsavtalen ytterligere.

Les den prisvinnende teksten her

Større spredning av nyheter

I tillegg til at de sosiale mediene brukes til å kommunisere med mellom journalister, blir de også brukt til å spre nyheter både innenlands og til resten av verden. Blant annet har aviser som Jerusalempost og Ha’aretz egne profiler på Twitter og Facebook.

Radiojournalist i Israel Radio, Idele Ross, har jobbet i Israel helt siden sosiale mediers frembrudd, og har erfart at bransjen har endret seg.

- Sosiale mediers inntog revolusjonerte israelsk nyhetsspredning. Plattformene gjør det mulig å dele nyheter fortløpende til publikum, hvor publikum igjen blir en form for reportere som deler det videre, forteller Ross.