Velger Assad fremfor pressefrihet

På Golanhøyden nord i Israel ønsker de fleste innbyggerne å tilhøre Syria - selv om det er på bekostning av ytringsfrihet, pressefrihet og demokrati.
Fredag, 18 mai, 2012 - 13:44

- Majoriteten av oss anser seg for å være syriske innbyggere, sier den drusiske journalisten Hassan Shams. Han bor i byen Majdal Shams, som ligger rett ved den syriske grensen på Golan.

Støtter Syria

Etter at Israel okkuperte Golanhøyden under Seksdagerskrigen i 1967, dro mange drusere over grensen til Syria. De som ble igjen på Golan, er dermed skilt fra både slektninger og sin opprinnelige nasjonalitet.

Selv om druserne på Golan både har ytringsfrihet og pressefrihet fordi de er en del av staten Israel, anerkjenner de ikke Golan som israelsk territorium, og mange av dem støtter det syriske regimet.

Hassan Shams er journalist, og opplever at det er høy grad av pressefrihet på Golan. Foto: Privat

Nyter godt av demokratiet

Historiker Hildegunn Egdetveit har bodd mange år i Israel, og har møtt  mange drusere. De hun har snakket med, har bodd på Golan hele sitt liv, og vet godt at Syria mangler mye av det som er en selvfølge i det israelske samfunn.

- Selv om de nyter godt av ytringsfrihet, demokrati og andre menneskerettigheter, er de ikke interesserte i å oppgi sine syriske røtter, sier Egdetveit.
Mange drusere støtter Bashar Al-Assads regime, og dette tror hun har å gjøre med at de er redde for konsekvensene av et fremtidig styre i Syria dersom regimet faller.

Nekter å tilhøre Israel

Shams har et annet syn på det. Han er ikke redd for hvilke alternativer som kan komme etter Assad-regimet.

- Intet alternativ kan være verre enn 42 år under et diktatur, sier Hassad Shams.

Videre tror han at et demokratisk Syria vill ta tilbake det okkuperte Golan. Shams forteller at området i dag er preget av konflikter mellom drusere som støtter Assads regime, og drusere som er imot ham. En ting de fleste imidlertid er enige om, er at de ikke anerkjenner Golanhøydene som israelsk territorium. Selv er Shams imot Assad, og tror at regimet i Syria vil falle snart.
Under sine 12 år som journalist har han ennå ikke opplevd noen hindringer i sitt arbeid i form av sensur, og han tror heller ikke at han vil oppleve dette dersom Golan går tilbake til syrisk herredømme.

- Det vil bli vanskelig, men jeg er optimistisk i forhold til fremtiden vår. Syria vil bli demokratisk, og vi vil være stolte av det, sier Shams.