En lys fremtid for mediestudentene

Journaliststudenten Zachariah Khadudu er positiv til stadig økende studietall på journalistikkutdanningen, og mener kenyansk media går en lys fremtid i møte.
Tirsdag, 24 mai, 2011 - 11:09

– Det å studere journalistikk i Kenya er fantastisk, sier Zachariah Khadudu.

Han har studert journalistikk ved universitetet i Nairobi et par år, og har sett en økende interesse for journalistikkutdanningen.

– Journalistikk er en av de mest populære studieretningene i hele Kenya, og folk søker seg rett inn her etter high school, sier han.

Khadudu mener at den økende interessen for journalistikk og media kommer av at mediemarkedet stadig blir større. Dette gir behov for ekstra arbeidskraft, og det er det behovet Khadudu og hans medstudenter håper å fylle.

– Bedriftene ekspanderer og blir stadig større og bedre, på forskjellige medier. Mediebransjen er større nå enn noensinne, sier han.

Journaliststudier over 40 år

Universitetet i Nairobi har Kenyas eldste journalistikkutdanning. Journalistikklinjen ble opprettet sent på 1960-tallet, med støtte fra Norge, Danmark og Østerrike. Skolen var en del av den langvarige satsningen på afrikanisering av nyhetene, hvor det skulle satses på afrikanske journalister i kenyansk media. Målet var å få det afrikanske folket til å relatere og engasjere seg i nyhetene.

På tross av at det nå finnes flere medieskoler- og universiteter i Kenya, er etterspørselen etter medieyrket så stort at det vil åpne en ny medieutdanning i Nairobi i løpet av 2011.

Møt Zachariah Khadudu, og se hva han har å si om å studere journalistikk i Kenya.

Kjendiser på tv

Khadudu er imidlertid usikker på om alle journaliststudentene vil få seg jobb, ettersom de største TV- og radiostasjonene har en helt egen praksis for rekruttering av ansatte.

– TV- og radiostasjonene foretrekker å ansette kjendiser for å fylle sendetid og sende nyheter, fordi folk flest syns det er morsommere å se en kjendis enn en journalist på TV, sier Khadudu.

– De bryr seg ikke om hvorvidt de har gått gjennom fire års utdannelse først, fortsetter han.

På tross av denne trenden, regner Khadudu likevel med at det vil bli større etterspørsel for utdannede journalister, når et stadig større nyhetsbehov skal mettes.

– Mot en lys fremtid

Khadudu ser frem til den dagen Kenya får en helt selvstendig presse, og pressefriheten i Kenya blir total. Noe han tror ikke er alt for langt unna.

– Det kenyanske mediebildet er i en stor, positiv omveltning. Pressen håper å oppnå mer selvstendighet, og det tror jeg vil skje etter neste valg, sier han.