Kenya - et presseparadis i afrikansk målestokk

Korrupsjon og stammelojalitet skaper likevel store utfordringer.
Tirsdag, 24 mai, 2011 - 11:09

Kenyas historie er preget av mangel på både demokrati og pressefrihet, men nå er begge deler på plass - i hvert fall i teorien. I august 2010 fikk landet grunnlovsfestet pressefrihet, og journalistene er nå i sin fulle rett til å bedrive kritisk journalistikk uten at myndighetene kan involvere seg. Likevel er det fortsatt mange hindre før Kenya har full pressefrihet også i praksis.

Privateid media og korrupsjon

Store deler av Kenyas samfunnsliv er preget av korrupsjon,  noe som gjør det vanskelig å oppnå full pressefrihet. I tillegg er medieorganisasjonene privateide, og ofte har eierne både økonomiske og politiske interesser. Dette kan lett gå utover innholdet i journalistikken.

– Utstrakt korrupsjon vil alltid true pressefriheten, sier Niels Jacob Harbitz ved Human Rights House Foundation i Oslo, til Journalen.

 

Trues på livet

Selv om myndighetene ikke kan blande seg inn i redaksjonene lenger, blir journalister fortsatt truet. Nå er det privatpersoner, bedrifter og organisasjoner som står bak truslene. Henry Maina ved menneskerettorganisasjonen Article 19s Afrika-konto, forklarer det slik:

– Frykten for maktpersoner som gjennom korrupsjon styrer landets eiendom og verdier, kan føre til at journalister velger bort kontroversielle saker.

En av de som har følt korrupsjonen på kroppen er den kenyanske journalisten Mohammed Ali.

– I begynnelsen av mai kom en forretningsmann fra Mombasa opp til meg og sa: “Fortsett med det du gjør, og se hvor langt du kommer”, forteller han til Journalen.

Ali blir regnet som en av Kenyas fremste journalister og har vunnet en rekke priser for sitt arbeid, blant annet med å avdekke saker som handler om nettopp korrupsjon.

Les Alis historie her.

Stammelojalitet

En annen faktor som også kan skape selvsensur, er stammelojaliteten. Selv om journalistene formelt har lov til å kritisere hvem de vil i mediene, kan lojaliteten til egen stamme dempe effekten av pressefriheten.

– Pressefolka både kunne og burde ha vært mye mer løsrevet fra sitt eget politiske ståsted. Stammetilhørigheten demper ganske enkelt effekten av pressefriheten, sier den kenyanske samfunnsøkonomen John Omollo.

Han får støtte av Kenya-ekspert og professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, Bård Anders Andreassen.

– Lojaliteten til egen folkegruppe er sterk. Dette kan redusere kritisk sans og vinkling, forklarer han.

Les mer om stammetilhørighet og selvsensur her.

Fengslet og torturert

I over 40 år var Kenya styrt av diktatorer, og under Daniel Arap Mois regime fra 1978 til 2002 var pressefriheten fraværende. Jeff Mwangi jobbet som journalist for avisen Financial Review på 80-tallet.

I denne perioden var Kenya preget av stor matmangel, og Mwangi og hans kollegaer undersøkte hvordan dette var mulig i et jordbruksland som Kenya. De fant ut at store mengder korn ble eksportert til Zambia, for så å bli importert til en høyere pris.

– Myndighetene likte avsløringene dårlig og krevde at jeg oppga kildene mine. Jeg nektet og ble derfor sendt i fengsel i seks måneder. De brukte tortur for å få meg til å snakke, sier Mwangi.

Etter å ha sluppet ut fra fengselet var det ikke lenger mulig for han å få jobb i Kenya. Han kom derfor til Norge som politisk flyktning i 1992.

Les Jeffs historie om å være journalist under et diktatur her.

God informasjonsflyt og optimisme

Det er likevel mye som fungerer i kenyansk presse i dag. I mye større grad enn før har mediene plass til politiske analyser, korrupssjonssaker og kritikk av regjeringen.

I tillegg når informasjonen fram til massene. Det har vært en drastisk økning i TV- og radiokanaler, og mange kenyanere har tatt i bruk sosiale medier. Dette gjør at de har gode forutsetninger for å få med seg hva som skjer, på tross av dårlig infrastruktur og stor språkvariasjon.

Studietallene på kenyanske medieskoler når også stadig nye høyder, noe som tyder på optimisme.

– Det å studere journalistikk i Kenya er fantastisk, sier Zachariah Khadudu til Journalen.

Han er en av mange som Journalen har vært i kontakt med, som ser lyst på Kenyas presseframtid.

Kenya ligger øst i Afrika

  • Offisielt navn: Republic of Kenya

  • Norsk navn: Kenya

  • Styringsform: Republikk

  • Folketall: 40 046 566

  • Fengslede journalister hittil i år: 0

  • Fengslede journalister i 2010: 0

  • Drepte journalister hittil i år: 0

  • Drepte journalister i 2010: 0