Frykter lokale myndigheter

For lokaljournalister er stammelojalitet og nære forhold til lokale myndigheter et hinder for pressefriheten.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 13:39

I en øde skogkant i Vest-Kenya fant lokale jegere i 2009 liket av journalist Francis Nyaruri. Tre år etter er drapet fortsatt uoppklart. Committee to Protect Journalists (CPJ) har funnet bevis på at statsansatte hadde hindret etterforskningen av drapet. Likevel er ingen statsansatte blitt etterforsket eller avhørt av politiet.

– Ingen av gjerningsmennene frykter straff fra lokale myndigheter, nettopp fordi de er de lokale myndighetene, sier Nyaruris familieadvokat Andrew Mandi til CPJ.

Farlig for lokaljournalister

Nyaruri er den eneste drepte journalisten i Kenya de siste 20 årene. Det brutale drapet skremte mange journalister som jobber i lokale områder.

– Mange journalister i området hvor Nyaruri ble drept, skriver ikke om de lokale myndighetene lenger, sier Tom Rhodes, Øst-Afrika konsulent for CPJ.

Journalister i Vest- og Øst-Kenya ble mer påvirket av drapet på Nyanruri, og mange lokaljournalister er redde for å skrive om lokale myndigheter. Foto: Audhild Rue

Tall fra CPJ viser at nesten ni av ti journalister som drepes rundt om i verden, er lokaljournalister. Rhodes er bekymret for at drap på journalister ikke straffeforfølges.

– Journalister i Vest- og Øst-Kenya mottar ofte trusler fra lokale myndigheter, og CPJ har måttet omplassere mange journalister for å holde dem trygge, sier Rhodes.

Les mer om Nyanruris historie

Stammelojalitet

Kenya har 42 stammer, og stammelojalitet gjør det vanskelig for mange journalister å skrive kritisk. Mange lokalsamfunn i Kenya er dominert av en stamme eller har en stammekonge, og mange steder representerer majoritetsstammen de lokale myndighetene.

Les om journalist Wanyoni, som måtte rømme landet

Lokaljournalist Walter Barasa kommer fra Eldoret Town i Vest-Kenya, og ble utsatt for trusler etter å ha skrevet negativt om de lokale myndighetene.

– I områder som er stammestyrte, eller de lokale myndighetene er stammekonger, er pressefrihet å gjøre det de lokale kongene vil, sier Barasa til Journalen.

Lokaljournalist Walter Barasa har mottat trusler for sine saker om lokale myndigheter. Foto: Privat

Etter valgopptøyene i 2007, var Barasa en av journalistene som avslørte at lokale politikere finansierte og organiserte vold. Han har også gitt denne informasjonen til den Internasjonale Domstolen i Haag, hvor en politiker fra Eldoret nå står tiltalt.

Selv om Barasa har flyktet langt unna Eldoret, mottar han fortsatt jevnlige trusler.

– Etter avsløringene fikk jeg vite at de hadde leid inn noen til å drepe meg, men milde trusler gjør meg modigere, så jeg tør å gå videre med en sak, sier han.

Les også: - På politimesterens dødsliste

Barasa tilhører ikke majoritetsstammen i Eldoret Town.

– Hvis journalister fra andre stammer skriver noe negativt om majoritetsstammen, kan både kollegaer og medlemmer av lokalsamfunnet gjøre deg vondt, sier Barasa.

Lokaljournalister i Kenya møter utfordringer når de skal rapportere om lokale myndigheter. Foto: Foto: Flickr/khym54

Propaganda og talerør

Barasa er skrivende journalist, men 15 prosent av befolkningen i Kenya kan ikke lese og skrive. Derfor har Kenya mange lokale radiostasjoner, og analfabeter er ekstra sårbare for propaganda fra slike medier. Mange kenyanske politikere har brukt lokale radiostasjoner som talerør.

Francis Ndivoh er bistandsarbeider og har jobbet mange år med Norsk Flyktninghjelp i Kenya. Han sier at det er helt nødvendig med stasjoner som kommuniserer med stammespråk.

Se Ndivoh snakke om små mediestasjoner.

Tidligere Afrika-korrespondent Dag Bredvei sier spenningen mellom stammene går ut over journalistikken.

– Jeg tror etnisitet spiller en mindre rolle i de store nasjonale mediene, men at det spiller en større rolle i regionale og lokale medier, sier Bredvei.

I tillegg snakker ikke alle det offisielle språket Swahili, og mange lokale medier rapporterer derfor på lokalspråk. Barasa påpeker at kritisk journalistikk ikke bare kan påvirke politikerne, men også befolkningen.

– Hvis du skriver kritisk om en lokalpolitiker som er leder av lokalsamfunnet, kan du få befolkningen mot deg. De tar kritikken mot lederen som en kritikk mot lokalsamfunnet, sier Barasa.

Avhengige av tjenester

I lokale områder kan det også skapes et usunt forhold mellom journalister og lokale myndigheter. Lokale myndigheter og politi har ofte god tilgang på telefonlinjer, strøm, internett og biltransport, og lokale journalister kan være avhengige av disse tjenestene.

 

  • 22 prosent av befolkningen er kikuyu
  • Landets første president (1963-78) Jomo Kenyatta var kikuyu
  • Nåværende president (2002 -) Mwai Kibaki tilhører kikuyu-stammen
  • 12 prosent er kalenjin
  • Daniel Arap Moi (president fra 1978-2002) tilhører kalenjinfolket
  • Joshua Arap Sang er kalenjin
  • 13 prosent er luo
  • Dagens statsminister Raila Odinga er luo
  • Totalt er det 42 stammer

Kilde: CIAWorld Factbook og Store norske leksikon