Ny grunnlov sikrer ikke pressefrihet

I 2010 ble det grunnlovfestet pressefrihet i Kenya. Likevel blir flere journalister truet til stillhet.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 13:48

Journalist Zachariah Khadudu forteller at myndighetene kan ransake pressefolk dersom de mener det er grunnlag for det. Dette står i Media Bill of 2010 som ble signert av president Kibaki.

I grunnloven står det at pressen skal være fri for innblanding fra myndighetene, men Media Bill of 2010 gir myndighetene rett til å gripe inn.

- Mediene i Kenya står fritt til å skrive det de vil ifølge den nye grunnloven, men myndighetene kan ransake journalister og mediehus når som helst, om de mener det er grunnlag for det, sier Khadudu.

Khadudu forteller at journalister gikk i gatene og protesterte mot den nye loven i 2009, men uten resultat. I stedet ble flere journalister arrestert etter demonstrasjonen.

- De ransaker ikke bare mediehus, men også enkeltjournalister. Da særlig de som skriver noe staten anser som skadelig eller negativt, sier Khadudu.

Tenker langsiktig

Bård A. Andreassen, Kenya-ekspert og professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, er enig i at den nye grunnloven i Kenya ikke har gjort mye for å hjelpe pressefriheten så langt.

Han mener likevel det er et steg i riktig retning.

– På kort sikt vil nok ikke grunnloven endre så mye, men over lengre tid er det viktig å få på plass en lov som sikrer full pressefrihet, sier Andreassen.

Han sier det tok mange år å utforme grunnloven, og at den fortsatt er for fersk til å utgjøre noen reell forskjell.

Bård A. Andreassen, professor ved Norsk senter for menneskerettigheter, tror ikke den nye grunnloven påvirker pressefriheten i Kenya noe særlig. Foto: Simen Meisdal.

 

Voldelige valg

Både før og etter flere av de tidligere valgene har det vært vanlig med grov vold mot journalister såvel som befolkningen.

Les også: Drap og opptøyer ved folkeavstemninger ID 71452

I 2010 stemte et flertall av kenyanerne for en ny grunnlov som skal begrense presidentens makt og gi regionene større innflytelse.

Grunnloven anses som er et stort skritt mot et mer demokratisk styresett i Kenya. Den gangen var det en fredelig avstemning.

– Kenyanerne fortjener å kunne gratulere seg selv med et godt frammøte og en stemmegivning som gikk fredelig for seg, skrev Daily Nation på lederplass etter valget.

Både president Mwai Kibaki og statsminister Raila Odinga støttet forslaget til ny kenyansk grunnlov.

De to kalte forslaget det viktigste skrittet framover siden Kenya vant uavhengighet fra kolonimakten Storbritannia i 1963.

 

Utdrag fra den kenyanske grunnloven

§ 2 The State shall not —

a) exercise control over or interfere with any person engaged in broadcasting, the production or circulation of any publication or the dissemination of information by any medium; or incitement to cause harm; or

b) penalise any person for any opinion or view or the content of any broadcast, publication or dissemination.