Kommentar

Grønland – en ankomstby?

Er Grønland en endeholdeplass eller et sted på veien?
Mandag, 14 mai, 2018 - 01:58

Trenger du nye klær til babyen din? Det kan du fikse på Babybutikken «Doha Baby Shop». Begynner klokken din å vise en annen tid enn alle andre sin? Stikk innom «Bytte klokkebatteri», da vel. Trenger du å ordne dressen før fest i helgen? Ta turen til «Oslo Skredder og Renseri». Litt sliten og klar for en matbit? Avslutt med en tandoori burger på restauranten «Maxin Chicken». Hvis du finner ut at du ikke har nok cash i lommeboka gjør ikke det noe; det er bare å ta ut penger på Western Union.

Ett t-banestopp unna Oslo S, Norges største trafikk-knutepunkt, finner du det store mangfoldet i tilbud listet opp i avsnittet over, vegg i vegg, på vei fra T-banestasjonen og opp til Grønland torg.

I boken «Overheating» skriver sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen at det er mye mer av alt her i verden i forhold til tidligere, for eksempel antall Facebook-brukere, turister i Spania, og også antall innvandrere. Han trekker frem Norge som eksempel når han skriver om innvandrere. I 1990 var det rundt 200 000 innvandrere her, mens tallet hadde økt til 800 000 i 2016.

Mange av disse befinner seg på nettopp Grønland. Ifølge en undersøkelse gjort av Statistisk Sentralbyrå i 2014 er Grønland det eneste stedet i Oslo hvor innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør over halvparten av befolkningen. De fleste av disse er ikke-vestlige innvandrere fra Afrika og Asia.

Grønland det eneste stedet i Oslo hvor innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør over halvparten av befolkningen.

I tillegg til mangfoldigheten i butikker omkring Grønland T-banestasjon, er det også flere moskeer i området, samt restauranter fra alle verdens hjørner. Du kan spise tyrkisk mat på Istanbul Kebab, pakistansk mat på Lahori Dera, srilankisk mat på Palmyra Cafe, indisk mat på Punjab Tandoori, somalisk mat på Samala Restaurant og kinesisk mat på Golden Dragon.

Det er i det hele tatt et internasjonalt og flerkulturelt miljø på Grønland. I en stedsanalyse av Grønland fra 2017 gjorde forskere fra Arbeidsforskningsinstituttet en såkalt beboersurvey, der de fikk svar fra folk med bakgrunn fra mer enn 60 forskjellige land.  Som én sa da jeg møtte han på ungdomshuset Riverside ved Vaterlandsbrua: «Du hører ikke at folk snakker norsk i gata her».

Nettopp det at du ikke hører folk snakke norsk i gata i Oslo, kan oppleves som litt rart og fremmed for mange.

Mange av Grønlandsbeboerne føler seg nok som «transmigranter», som antropologiprofessor Nina Glick Schiller betegner innvandrere som føler at de er i skvis mellom to forskjellige kulturer.

Det kan være vanskelig å sette seg inn i hvordan det er å komme til Norge uten å kjenne noen eller kunne språket. For ungdommen kan det da være bra å vite at det finnes et ungdomshus som overnevnte Riverside, fem minutter fra Oslo S, der ungdom mellom 15 og 22 år kan ha et sted å være der de kan føle tilhørighet, og prate med andre som har vært og er gjennom det samme som dem. Samtidig kan det kanskje bidra til å skape avstand til storsamfunnet når mange innvandrere velger å bosette og isolere seg de samme stedene i byen – for eksempel på Grønland.

Denne mulige isolasjonen fra storsamfunnet, i tillegg til mangfoldigheten, gjør at det er lett å trekke paralleller til Doug Sanders sin bok «Arrival City», der han skriver om ankomstbyer. Sanders definerer en ankomstby som en slags slumby i utkanten av en storby.

Er det det vi står overfor her?

Ankomstbyen er et stoppested, en vei inn til storbyen.

Ankomstbyen har flere funksjoner, blant annet en inngangsfunksjon. Den er en vei inn til storbyen. Dermed fungerer ankomstbyen som et slags mellomstopp for innvandrere. Da vil ankomstbyene fungere som et sted hvor de starter sin nye tilværelse i et nytt land.

Mange tror at det er negativt med ankomstbyer og at de bare fungere som slumområder, men i realiteten er disse ankomstbyene veldig viktige, spesielt for urbaniseringen, som vil stoppe opp uten ankomstbyene.

Grønland er nok det nærmeste vi kommer en ankomstby i Norge. Strøket har en funksjon som en vei inn til storbyen, samtidig som det er et sted der nye i Norge kan føle seg litt som hjemme. Grønland er et bra sted å komme til for innvandrere som skal begynne på et nytt liv i et nytt land.

Selv om du ikke hører norsk på gata der.