Asterix i midtlivskrise

Torsdag er den offisielle bursdagen til Asterix, men norske tegneserieentusiaster mener bursdagsbarnet burde vært pensjonert for lenge siden.
Onsdag, 28 oktober, 2009 - 13:28


Den første Asterix-tegneserien ble trykket 29. oktober 1959 i magasinet Pilote. Tegneserien ble først skrevet av René Goscinny og illustrert av Albert Uderzo, men etter Goscinnys dødsfall i 1977, tok Uderzo over både skriving og illustrering.

— Burde Asterix ha blitt lagt ned da manusforfatter René Goscinny døde i 1977?, spør journalist og kritiker Øyvind Holen seg i sin blogg.

— I dag er det lett å svare ja, for brorparten av albumene som har kommet fra Albert Uderzo de siste årene har vært skral lesning, svarer Holen seg selv i innlegget som heter “Asterix 50 år: 25 år i himmelen, 25 år i helvete”.

Gammelmannsverk

Atle Boyesen fra bok- og tegneseriehandelen Tronsmo i Oslo, har ikke merket noe økning i salget av Asterix-album i forbindelse med jubileet. Denne uken kom et nytt Asterix-album med navnet “The Golden Book”. Boyesen, som også er selverklært tegneserieentusiast, forteller at han har opplevd liten etterspørsel etter dette, til tross for at det er fem år siden siste album.

— Salget av Asterix-album har gått gradvis nedover i takt med den synkende kvaliteten. Dette vet jeg mange entusiaster mener. Å kalle de 50 årene vi har hatt med Asterix for 25 år i himmelen og 25 i helvete, er vel litt drastisk, synes jeg. De første albumene Uderzo skrev på egenhånd var akseptable, men de siste har vært gammelmannsverk, spør du meg.

Feires i Frankrike

Franskmennene er derimot mer entusiastiske. 28. oktober åpnet Musée National du Môyen Âge i Paris en utstilling av originaltegningene til Uderzo. Utstillingen skal vare frem til tredje januar 2010. På selve bursdagen i morgen vil det også bli feiringer i Paris.

— Asterix har jo blitt et nasjonalklenodium i Frankrike, så de markerer nok jubileet mye mer enn resten av verden, sier Atle Boyesen.

Tegneserien Asterix har blitt oversatt til omkring 100 språk, og det er blitt laget elleve filmer, både animerte og med skuespillere.

— Det er klart at jubileet er en begivenhet for tegneserieentusiaster, men jubileumsalbumet er ingen stor begivenhet. Det ser vi klart på salgstallene, som sagt. Jeg tror de fleste Asterix-fans kan være enige med meg i at Uderzo burde gitt seg før det ble så pinlig dårlig som det er nå, avslutter Atle Boyesen.

 

 

 

 

Tags: