Bollywood slår på stortromma

Aladin er Indias første store familiefilm
Onsdag, 28 oktober, 2009 - 12:11


Indias første og mest påkostede eventyrfilm Aladin (2009) har premiere i India og Oslo førstkommende fredag. På tross av det store antall filmer som produseres, har det vært forsvinnende få eventyrfilmer. Når Bollywood nå forsøker seg,  er det ikke spart på verken spesialeffekter, overdådige kulisser eller stjernekvoten.

Filmen kan skilte med noen av de største stjernene som er å oppdrive i milliardindustrien. Amitabh Bachchan er Bollywoods svar på Sean Connery, Dustin Hoffman og Al Pachino, i en og samme person. Du kjenner kanskje igjen navnet fra Oscarvinneren Slumdog Millionaire (2008). Dette er altså den samme Amitabh Bachchan som guttungen i filmen, ikledd avføring, løper mot for å få autografen. I filmen Aladin spiller han den rockstjerne- inspirerte lampeånden Genius. 

Når Bollywood tolker det kjente eventyret “Aladin og den magiske lampen”, gjøres det i ekte bollywood-stil. Her bryter lampeånden ut i ekstravagante sang- og dansnumre. Aladin (Ritesh Deshmukh) selv er opptatt av å nynne kjente bollywood-sanger gjennom filmen, og erklærer kjærligheten overfor den smellvakre Jasmin (Jacqueline Fernandez) på overdådig vis. Skurken (Sanjay Dutt) sparer ikke på kruttet, når han har satt for seg målet å drepe Aladin.

Vokser i Norge

Verdens største filmprodusent, bedre kjent som Bollywood, har inntatt kinosaler verden over. De siste årene har filmene vært fast inventar på en rekke kinoer på Østlandet. Stadig flere byer finner underholdningsverdien i det fargerike filmuniverset fra India.

Cinema Bollywood, basert i Oslo, har de siste årene nærmest hatt monopol på indiske filmvisninger i Oslo og omegn. I motsetning til Hollywood-filmer har de indiske filmene som regel premiere i Norge og Europa, samme dag som i India. Filmvisningene kommer hyppigere og stadig flere filmer settes opp i Norge.

Storfilmer på løpende bånd

En rekke store filmproduksjoner blir satt på kinoer i Norge de kommen ukene. Skulle Aladin gi mersmak, kan Bollywood by på variert underholdning fremover.

Fredag 30. oktober har også filmen London Dreams verdenspremiere. En rekke kinoer setter opp filmen både i Oslo og byer som Drammen, Ski og Lillestrøm. Filmen er en historie om en rockegruppe, satt i London, og med det kjente Bollywood formatet. Du kan vente deg mye musikk, dans, kjærlighet og vennskap.

 Filmen Kurbaan har førpremiere 19. november, og er en action-drama bygget rundt terrorisme. Filmen er satt i USA, og rollelisten er besatt av Indias svar på Brad Pitt og Angeline Jolie. Saif Ali Khan og Kareena Kapoor betyr vanilgvis høy glamour-faktor, men i Kurbaan er glamour byttet ut med actionscener og dramatikk.

 

 

 

Tags: