Kindle utfordrer boka

Amazons populære leseplate Kindle er nå tilpasset norske brukere. Eirik Newth mener at den gode, gamle boka likevel vil overleve.
Tirsdag, 27 oktober, 2009 - 15:07


Tirsdag demonstrerte forfatter og ebok-ekspert Eirik Newth Kindle-leseplaten under et ebok-seminar i regi av Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Newth er positiv, men nøktern til fenomenet.

— Teknologioptimismen er litt overdrevet. Det er ikke slik at én kul dings forandrer verden, smiler han.

Ingen erstatning

Newth mener imidlertid at en leseplate er et teknologisk apparat som gir konsentrasjon, i motsetning til for eksempel en Iphone, som både har spill- og mobilfunksjoner. Han mener at leseplaten fyller en nisje, men at den ikke vil erstatte boken.

— Leseplaten vil muligens gi paperback-bestselgerne sterk konkurranse. Men kunst- og kokebøker for eksempel, der bildet er viktig, vil ikke erstattes. Hvis du er opptatt av bildekvalitet, vil papir uansett være best.

Newth tror ikke at leseplaten vil oppmuntre folk til å lese mer, heller ikke hvis man ikke er glad i å lese fra før. Han fremholder likevel at leseplater er kommet for å bli, og at de er praktiske og fremtidsrettede. Leseplatene tilbyr for eksempel elektronisk stemme til bøkene.

— Kjedelig med svart-hvitt

Newth har vist leseplaten til skoleelver, og forteller at de ikke er like begeistret:

— De synes den er kjedelig og ensformig, og bildet er jo i svart-hvitt. De hater den, sier han.

Saken stiller seg nok annerledes for litt eldre studenter, som nå har mulighet til å spare penger på å kjøpe de langt billigere e-lærebøkene. Ifølge Aftenposten har 60 prosent av forlag som representerer lærebokomsetningen i USA, hengt seg på ebok-bølgen. Hvis trenden sprer seg til Norge, er det kanskje ikke urealistisk at studenter også her til lands snart kan ta med seg en leseplate i lommen istedetfor en sekk med bøker.

 

 

Tags: