Kringkastingsprisen til Yasmin Syed

Yasmin Syed fikk prisen for sin bruk av nynorsk i media.
Tirsdag, 27 oktober, 2009 - 14:37


Tekst og foto: Maria Sandvik

Årets vinner, Yasmin Syed, er oppvokst i Vinje i Telemark og har jobbet som programleder, skuespiller, musiker og kanalvert i NRK.

Yasmin er født i London, men har norsk mor og indisk far. I jobben snakker hun normert nynorsk, men har beholdt tonefallet fra Vest-Telemark.

God nynorskambassadør

Kringkastingsprisen deles ut hvert år av Kringkastingsringen, et organ som opererer som nynorskens vaktbikkje i etermediene. Deres jobb er å sørge for at mediene opprettholder sine forpliktelser om 25 prosent nynorskbruk. Samtidig oppfordrer de til en rik bruk av dialekter.

Nominasjonen gjøres av mediene selv, og daglig leder for kringkastingsringen Tarjei Vågstøl, forteller at Syed var nominert fra flere hold.

- Hun er en svært god ambassadør for nynorsken, sier Martin Tofte, styreleder i kringastingsringen, i det han rekker over prisen til Syed.

Etterlyser humor

Selv forteller Yasmin Syed at hun snakket engelsk helt fram til hun begynte på skolen. Da var hun nødt til å legge om til det lokale språket og hun tror dette kan være noe av grunnen til hennes språkinteresse i dag.

- Jeg var nødt til å reflektere mer over språket mitt enn det andre gjør, sier hun.

Hun har en genuin interesse for språk og framhever at spåk er til for å leikes med. Hun synes mye av tematikken rundt språkbruk er for alvorlig og etterlyser mer humor.

Påvirkningskraft

Ragnhild Sælthun Fjørtoft, som selv mottokk prisen i 1994, var til stede under prisutdelingen. Hun roste Yasmin sin evne til å beholde dialekten, på tross av at hun nå bor i Oslo.

- Dette er første gang det blir gitt en nynorsk pris til en med indisk navn, og det er ekstra flott, sier Fjørtoft.

Fjørtoft understreker hvor stor påvirkningskraft etermediene har på språket.

- Da Yasmin var programleder for Julemorgen i NRK, hadde hun æren for at oslobarn gikk rundt og sa “Jolemorgen”, ler Fjørtoft.
 

 

 

 

 

Tags: