Kulturfestival med dugnadsånd

Foreldre på Vestkanten ønsket å bevise at de kan jobbe dugnad. Resultatet ble URRA-festivalen hvor elever, lærere og foreldre sammen med ulike kulturprosjekter.
Mandag, 26 oktober, 2009 - 16:14


Tekst og foto: Maria Sandvik

- Foreldrene ved skolen ønsket å bryte ned fordommene mot at foreldre på vestkanten mangler dugnadsånd, og heller kjøper seg vekk fra forpliktelser, sier rektor ved Uranienborg skole, Eva Ervik.

 Dermed var spiren til URRA-festivalen sådd. Festivalen varer i èn uke og byr på blant annet teaterforestillinger, korsang og foredrag. Den offisielle åpningen er 28. oktober, men elevene ved skolen har allerede tjuvstartet på programmet, med blant annet filmvisning, loppemarked og URRA-staffett.

Alle skal med

De rundt 600 elevene på Uranienborg skole opptrer både som utøvere og publikum på festivalen. Dina Luna Patey og Julie Verlo går i tiende klasse og skal være med i en danseforestilling.

– I tillegg har vi laget rallybiler i kunst og håndverktimen og skal være med i bilrallyløp, sier de to jentene.

Men det er også flere av foreldrene som bidrar som utøvere på festivalen. På lørdag er det avskuttningkonsert i Uranienborg kirke. Arve Tellefsen, Rita Eriksen og Igor Rybakk, som alle er foreldre til elever ved Uranienborg skole, er blant navnene som skal opptre.

Store navn

Foreldrene ved skolen har brukt kontaktene sine til å skaffe store navn til den nystartede festivalen. Lørdag kommer Lars Saabye Christensen for å lese fra sin prisvinnende roman “Beatles”, og Thorvald Stoltenberg skal holde foredrag om sin oppvekst på Uranienborg under andre verdenskrig. Barneombud Reidar Hjerrman står for den offisielle åpningen onsdag 28.oktober og Stian Barsnes Simonsen leder åpningsshowet.

Flere foredrag

Festivalens program byr også på foredrag for foreldrene. På onsdag skal representanter fra Redd Barna holde foredrag om barns bruk av sosiale medier og utfordringer og skyggesider ved denne bruken. Fredag er det foredrag om mat på godt og vondt, og stressmestring. Disse foredragene er åpne for alle, og rektor håper at dette vil trekke et større publikum, også utenfra skolen.

Liten forståelse

Thomas Ramstad Sandvik i tiende klasse forstår ikke hvorfor skolen skal arrangere en slik festival.

– Jeg synes det er fint å få fri fra den vanlige undervisningen, mne jeg forstår egentlig ikke poenget med festivalen, sier han.

Flere elever flokker seg rundt ham og nikker enig til hans misnøye.

Rektor Eva Ervik forteller at tiende klasse ikke er like involvert som de andre klassetrinnene fordi de er avgangselever. Hun tror at særlig små- og mellomtrinnet gleder seg veldig til å vise fram alt de har øvd på.

Men noen av arrangementene engasjerer til og med tiende klasse.

– Jeg skal høre på Lars Saabye Christensen, sier Julie Verlo.

Tags: