Tre unge "Bestevenner" stjeler rampelyset

I den nye norske filmen "Bestevenner" er rollelisten snudd på hodet. Amatørene har hovedrollene, mens Ane Dahl Torp og co er tildelt biroller.
Onsdag, 28 oktober, 2009 - 15:56


På dagens pressevisning av ”Bestevenner” glimrer de store stjernene med sitt fravær. Kanskje like greit. Filmen er nemlig først og fremst en debutantfilm.

Filmen handler om to unge jenters kamp for å unngå at bestevenninnen Naisha blir sendt ut av landet. Tre jenter fra Lillehammer og Vinstra har de bærende rollene, mens etablerte skuespillere som Ane Dahl Torp og Anders Baasmo Christiansen spiller henholdsvis lærerinne og kjøpesenternisse.

Mattelekser med Ane Dahl Torp

Det er lov å bli sliten, også for de tre hovedrolleinnehaverne Live Marie Runde, Regine Stokkevog Eide og Ado Johanna Giripo. De har allerede gitt fire intervjuer, og må ha en pause før de møter Journalen. En drueklase og litt fnising senere, er jentene klare til dyst. Når Journalen spør om hvordan det var å debutere på film, er det tydelig at det fremdeles er masse krutt i jentene:

– Kjempegøy! Sier de i munnen på hverandre. Og ingen av dem syntes det var skummelt heller.

– De passet på oss, sånn at vi ikke blei kalde og sånn. Også fikk vi toast, sier en henrykt Ado.

– Også lærte de oss å hekle i pausene, skyter en oppspilt Regine inn, og fisker opp en rosa heklebit. – Men det morsomste var kanskje da vi øvde på gangetabellen med Ane Dahl Torp, sier hun. De andre jentene nikker samtykkende.

Les mer om “Bestevenner” og se traileren her.

Et hjertebarn

Det er ikke bare for jentene at spillefilm er noe nytt. Debutanter finner vi også i rollene bak kamera. Både regissør, produsent og manusforfatter har medvirket i flere kortfilmer før, men ”Bestevenner” er deres første spillefilm. Regissør Christian Lo har med en skrekkblandet fryd etter at filmen er ute:

– Dette er både skummelt og helt fantastisk. Det er jo dette som har vært drømmen, sier han. Øynene lyser når han forteller om prosjektet, som han kaller sitt hjertebarn.

Ideen til filmen fant teamet for seks og et halvt år siden, i en avisartikkel i Gudbrandsdølen Dagningen.

– Historien om to jenter som mistet bestevenninna si fordi hun ikke fikk oppholdstillatelse i Norge, rørte oss dypt, forteller produsent Trine Aadalen Lo. – Også så vi jo med en gang at dette var et fantastisk utgangspunkt for en film!

Hun er noe overrasket over at det ikke har blitt laget barnefilm om temaet før.

Ikke bare politikk

Gruppa er likevel nøye på at de ikke har laget en film som diskuterer politikk.

 – I filmen har vi først og fremst fokus på vennskapet mellom jentene. Budskapet er ikke politisk, men allmennmenneskelig. Tror du på noe, må du kjempe for at din stemme blir hørt, og din stemme er viktig!

– Vi forsøker å fortelle fra et barns perspektiv, sier Aadalen Lo. – Selv om det er alvorlig, er det jo også mye moro! Plutselig får man er latterkrampe, sier hun. – Eller en snøball i hodet, skyter manusforfatter Morten Hovland inn.

I seks og et halvt år hadde regissør Christian Lo en drøm om å lage en spillefilm for barn. Nå er den virkelighet. F.v.: Morten Hovland, Trine Aadalen Lo og Christian Lo. Foto: Pernille Borud

Debutant på film

Terese Mungai spiller moren til Naisha. Hun er frilansskuespiller, og har blant annet spilt på Den Nationale Scene i Bergen. Det er imidlertid første gang hun medvirker i en spillefilm, og det er absolutt noe som gir mersmak.

– Man må tenke mindre mimikk enn man gjør på teateret. Det er annerledes fra hva jeg er vant med.

Mungai berømmer også de tre hovedrolleinnehaverne for sin innsats:

– Jentene er kjempetøffe. Filmen handler også om tøffe jenter som tar grep, og som samtidig tar vare på hverandre. Det tror jeg alle kan lære noe av, avslutter hun.

– Det er spennende å jobbe med film, sier en engasjert Terese Mungai. Foto: Irene Rønold

Tags: