DumDum Boys spilte topphemmelig releasekonsert

Bandet slipper som vanlig plate på mystisk vis.
Tirsdag, 10 november, 2009 - 14:24


– Vet noen av dere hvor dere skal i kveld?

Et kamera driver sakte forbi den lange køen av mennesker, og det sterke kameralyset avslører stramme ansikter og rosa kinn.

– Sorry. Har ingen anelse.

DumDum Boys har invitert mellom to og tre hundre mennesker til slippfest, men ingen får på forhånd vite hvor de skal eller hva som skal skje. ”Oppmøte på Stortorvet kl 19.15”, er alt som står på invitasjonen til slippkonserten for deres niende album ”Tidsmaskin”.

– Kan gjøre hva de vil

DumDum Boys er kjent for å holde kortene tett til brystet når de slipper plate. Releasekonsertene er alltid lukkede og hemmelige. Rockerne spiller for et lite publikum, bandets popularitet tatt i betraktning, og inviterer få pressefolk. Hvor konserten skal være, blir ikke annonsert på forhånd.

– Dette er et band som har holdt på så lenge at de kan tillate seg å gjøre akkurat som de ønsker, sier Cecilie Asker, musikkjournalist og anmelder i Aftenposten.

Hun mener DumDum Boys skiller seg fra andre norske band. Stort sett er plateklare band svært mediavennlige, men rockerne i DumDum Boys trenger ikke å ta hensyn til pressen.

– De er så store som de kan bli. Bandet dyrker myter og har ingenting å tape, for publikum har de uansett i sin hule hånd. De er rockens “grand old men” og spiller hvor de vil, for hvem de vil.


– DumDum boys er mediesky, sier musikkjournalist Cecilie Asker. Foto: Anders Nilsen, dumdumboys.no

Under bakken

Tidligere har bandet blant annet holdt releasekonsert mellom stabler av knuste biler på et bilopphøggeri. Denne gangen valgte det lyssky bandet å gå under jorda, bokstavelig talt.

Etter at alle navnene på de oppmøtte på Stortorvet er sjekket, kommer trikker på rekke og rad for å transportere publikum til det hemmelige konsertstedet. De fører oss til Gamlebyen i Oslo.

Under Dyvekes bro, ved siden av en skaterampe i betong, ligger en innendørs skatepark delvis gjemt under jorda. En bred treplanke leder oss nedover.

Det digre rommet under bakken er blitt ei skikkelig rockebule. Rommet er røykfylt, og veggene som er tagget på, farges dunkelt røde av lyskasterne. Innerst står scenen. Rommet fylles sakte av gamle rockere, venner og bekjente av bandet, pluss noen få pressefolk.

Mediesky

Cecilie Asker tror ikke bandet bevisst prøver å skape en mystikk rundt seg selv når de inviterer til hemmelige releasekonserter.

– Imaget deres er å ikke ha noe image. De er litt mediesky, og dermed oppfattes de som mystiske og spennende. Egentlig er det ikke så mye staffasje med DumDum Boys. Det er olabukse og skjorte, de plugger i forsterkeren, gir jernet og går. De går aldri ut av rollene sine, sier hun.

“Tidsmaskin” har fått gode anmeldelser over hele linja. Asker selv ga albumet en femmer, og skrev at bandet har gjort lurt i å gi albumet ”mye nytt krydder, samt noen låter som ikke kan puttes i bås”.

VG ga albumet en firer, mens Dagbladet mener at bandet eldes med stil og gir gutta en femmer.

Asker synes det er greit at DumDum Boys gjør seg utilgjengelige.

– De vet at de får nok medieoppmerksomhet uansett. Bandet har et rykte på seg for å være sære, og det liker de nok å dyrke litt.

DumDum Boys løper på scenen til applaus fra salen. “Møkkamann!” roper noen på første rad. Prepple, for anledningen i olabukser og svart- og rødrutete skjorte, gliser. Kjartan plugger i forsterkeren, lyden av “Tidsmaskin” dundrer i veggene. Bandet gir jernet i førtifem minutter. Og går.

 

 

 

Tags: