Kvinner får verre bakrus enn menn

Å spise mens man drikker alkohol er avgjørende, i følge dansk undersøkelse
Tirsdag, 10 november, 2009 - 14:24


12,5 prosent av kvinnene i en dansk undersøkelse svarte at de alltid eller nesten alltid får bakrus etter å ha drukket mer enn fem enheter på en kveld. Den samme gruppen hos menn utgjorde bare 6,1 prosent. Tallene er publisert på forskning.no og er utfallet av en undersøkelse der 76 000 dansker har fortalt om sine kost-, mosjons-, røyke- og alkoholvaner.

Mat er viktig

Forskerne håper på at undersøkelsen etter hvert skal kunne gi innsikt i om bakrusen indikerer en persons alkoholfølsomhet. Så langt har de funnet ut at bakrusen på lik linje rammer de som drikker ofte som de som drikker sjeldnere. Men det mest avgjørende for statusen dagen derpå, er i følge undersøkelsen om du spiser eller ikke i løpet av kvelden. 18 prosent av kvinnene som drakk uten å spise noe, våknet opp med såkalte ”tømmermenn”. Av de som spiste mat mens de drakk all alkoholen, var det bare 9 prosent som våknet opp i bakrus.

Ungdom i faresonen

Ikke overraskende er alkoholbruken høy i aldersgruppen 18-24 år. Denne gruppen er også den som en minst villig til å endre sine alkoholvaner. Kun 5 prosent av de unge i undersøkelsen fortalte at de var villige til å endre sitt alkoholforbruk, mot 15 prosent hos befolkningen generelt.

Samme tendens i Norge

En kvinnelig student ved medier og kommunikasjon på Høgskolen i Oslo, sier hun kjenner seg igjen i undersøkelsen:

- Jeg er alltid dårlig dagen derpå, fra jeg står opp til jeg legger meg, forteller hun.

Jenta, som vil være anonym, jobber på restaurant og har mange mannlige medarbeidere. Disse drikker mer enn henne, men fungerer likevel godt på jobben dagen etter:

- Det er rart å se. Guttene klager ofte over hvor fryktelig kleine de er, men det er de ikke. Det er i hvert fall ingenting i forhold til hvordan jeg har det. De klarer helt fint å jobbe, mens jeg er helt ødelagt.

Videre forteller hun at det er forskjell på hvor fyllesyk hun blir etter én og fem øl, men at hun generelt lar være å drikke alkohol dagen etter hvis hun vet at det er noe viktig hun skal.

- Jeg har prøvd alt, til og med å spise mat hele kvelden mens jeg drikker, men likevel våkner jeg alltid opp i bakrus, sier hun

Fordi hun fort blir fyllesyk, drikker studenten sjeldent mye, og ser ikke på seg selv som noen storkonsument at alkohol. Hun er sjokkert over hvordan fenomenet med helgefyll har etablert seg i Norge.

- Det er forferdelig. Jeg ser så mange fulle mennesker i helgene når jeg jobber på restauranten. Jeg tror ikke jeg har så stort forbruk av alkohol selv. Dersom jeg hadde fått vite at jeg hadde det ville jeg nok tenkt over det. Men jeg vet egentlig ikke om jeg ville ha gjort noe med det, forteller hun.

Tags: