Med håpet som våpen

Palestinernes hverdagsliv blir skildret i utstilling på Oslo Rådhus.
Torsdag, 26 november, 2009 - 14:27


Over et hundretalls mennesker møtte til åpningen på Rådhuset onsdag. Utstillingen, som har fått tittelen Med håpet som våpen, ble arrangert i forbindelse med Palestinakomiteens 40-årsjubileum.

Fant hjemlandet i en eske i kjelleren

Ayman Asraq, som har kuratert utstillingen, deltok selv med et arbeid som hovedsaklig bestod av funnet materiale. Kunstneren kommer fra Palestina, men studerer for tiden kunst i Norge. Fotografiene han stiller ut fant han like etter at han hadde flyttet inn i en ny leilighet i Pilestredet i Oslo.

– Jeg skulle bare flytte noe ned i kjelleren og så stod det noen kasser der med fotografier. Jeg begynte å se igjennom dem, og plutselig kunne jeg kjenne igjen noen av stedene. Det viste seg at bildene var fra Palestina!

Ayman Asraq fant tilfeldigvis bilder fra Palestina i kjelleren. Foto: Kjersti Solbakken

Bildene som nå er blitt kunst skildrer hverdagslivet i Palestina. Et hverdagsliv som består av bading og sykling, men også av vakthold, våpen og krig.

Hverdagsliv

Utstillingens uttalte mål er i følge både kurator Ayman Asraq og initiativtakerne i Palestinakomiteen å skildre hverdagslivet i Palestina.

– Kunstnerne utfordrer det klassiske bildet media gir av palestinerne som et undertrykket og lidende folk, forteller Berit Aaker, sekretariatsleder i Palestinakomiteen.

Store smil og flagrende hår

Hilde Honerud viste tre store fotografier og en video. Honerud er fra Norge men har reist rundt i Ramallah og bruker mennesker derfra i prosjektene hun presenterte i utstillingen. Fotografiene hennes viser tre jenter, og prosjektet har fått tittelen Hva ønsker du å bli når du blir stor?

Hilde Honerud har fotografert små jenter i lek og dans. Foto: Kjersti Solbakken

– De jentene du ser der tilbragte jeg tre uker med før jeg tok de bildene, sier Honerud og peker på fotografiene sine.

– Jeg jobber alltid slik. Det å bli ordentlig kjent med folk før jeg tar bilde av dem gjør noe med bildene tror jeg, sier hun.

Åpningsseremonien inneholdt alt fra hip hop til dikt og eksotiske instrumenter. Foto: Kjersti Solbakken

Med håpet som våpen er en del av en rekke arrangementer som skal markere Palestinakomiteens jubileum. Utstillingen blir stående frem til 6. desember.

 

 

Tags: