"Oljens forbannelse"

Sterke bilder i ny utstilling på Teknisk museum.
Torsdag, 26 november, 2009 - 14:30


– Vi lever i et helvete.

Slik beskriver en av innbyggerene livssituasjonen i Nigerdeltaet, sør i Nigeria. Med dette sitatet innledet Teknisk museums direktør, Hans Weinberger, åpningen av fotoutstillingen “Oljens forbannelse”.

Utstillingen viser sterke skildringer av dagliglivet til lokalbefolkningen i Nigerdeltaet. Jordsmonn og fiskevann er totalskadet av oljesøl. Siden 60-tallet har oljeressursene i Nigerdeltaet generert over 600 milliarder dollar til den nigerianske stat, men allikevel lever majoriteten av de 31 millioner innbyggerne i fattigdom.

Viktig dokumentasjon

Det er Amnesty International som står bak utstillingen. De har utarbeidet en rapport som setter søkelyset på hvordan oljeindustrien, med sine enorme utslipp og miljøødeleggelser, påvirker de grunnleggende rettighetene til menneskene som lever i Nigerdeltaet.

Les hele rapporten her.

Da rapporten forelå sendte Amnesty den prisbelønte fotografen, Kadir van Lohuizen, til Nigerdeltaet for å dokumentere livssituasjonen til innbyggerne. Bildene ble tatt i løpet av februar 2008.

Bilder som engasjerer

– De utstilte bildene er veldig sterke. Da jeg leste rapporten dannet jeg meg et inntrykk av forholdene i området, og dette bekreftes ettertrykkelig når man ser bildene, sier Randi Hagen Eriksrud, kampanjeleder i Amnesty International Norge.

Museumsdirektør Weinberger påpeker at utstillingen handler om dårlig utnyttelse av teknikk og at den derfor passer godt inn på museet.

– Jeg håper at utstillingen vil engasjere de mange skoleungdommene som hver dag besøker oss. Det er viktig å se på teknikk med et nøkternt blikk og sette fokus på å ta vare på naturen, sier han.

Overdose av inntrykk

En annen som også er opptatt av å nå fram til ungdommen er fotojournalist og bildesjef i VG Helg, Espen Rasmussen. Han var invitert for å snakke om pressens rolle under store miljøkatastrofer.

– Dagens ungdom blir overlesset av inntrykk gjennom bilder hver eneste dag. Det er vår oppgave som fotojournalister å ta de gode bildene som man stopper opp ved og reflekterer over. Bilder som opplyser om, og viser menneskene som rammes av katastofene, sier Rasmussen.

Pressen på fuglejakt

Under oljekatastrofen utenfor Langesund tidligere i år, der skipet Full City forliste, var Rasmussen tilstede for å dokumentere. Han kunne fortelle om en noe ensidig vinkling fra landets redaksjoner.

– Til slutt dreide det hele seg om å finne fugler som var tilsølt av olje. Faktum var at det ikke fantes så mange skadede fugler, forteller Rasmussen.

 

 

 

 

 

 

Tags: