Omstridt dokumentar i Oslo

Rapperen Lil´Wayne var så misfornøyd med "The Carter" at han stjal filmrullene.
Tirsdag, 24 november, 2009 - 11:42


Mandag 23. november ble dokumentaren ”The Carter” vist for første gang i Norge på Rockefeller. Oslo internasjonale filmfestival har plukket ut filmen som en av de utenlandske filmene som er verdt å se i år. Etter visningen fikk publikum møte regissøren Adam Bhala Lough. Han fortalte om turbulensen rundt slippet av dokumentaren på Sundance-festivalen i januar i år.

­– Selve filmingen gikk smertefritt, begynner Lough. – Det var først da filmen skulle slippes at det ble trøbbel. Dokumentaren skulle vises fire ganger på Sundance-festivalen. Etter den tredje visningen brøt crewet til Lil´Wayne seg inn i maskinrommet og stjal filmrullen. I hui og hast måtte arrangørene erstatte dokumentaren med en annen film til neste visning.

Regissør Adam Bhala Lough forteller om konflikten med Lil´ Wayne. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Lil´ Wayne, eller Dwayne Michael Carter, som hans egentlige navn er, har saksøkt produsenten Quincy Jones III for flerfoldige millioner dollar. Produsenten har gått til motsøksmål.

Lough er sjeleglad for at han blir holdt utenfor rettstvisten. Han er ikke engang helt sikker på hva som har ført til at rapartisten har tatt totalt avstand fra dokumentaren.

Møtt av total isfront

– Verken Lil´ Wayne eller noen i apparatet rundt ham vil snakke med meg, så det er vanskelig å si konkret hva de har reagert så sterkt på. Jeg blir møtt av en total isfront. Lil´ Wayne var i utgangspunktet ikke interessert i å være en del av redigeringsprosessen. Han ga oss frie tøyler, sier Lough.

Ifølge kontrakten mellom Lough og Lil´ Wayne hadde rapartisten en syv dagers frist fra han hadde sett dokumentaren til å si fra om ting han ville ha forandret.

– Vi etterkom omtrent alle ønskene hans, og regnet med at alt var i orden da vi slapp filmen. Nå har saken tatt helt av. Rettsdokumentene er fylt til randen med pompøse juridiske formuleringer som at vi har begått kontraktsbrudd, stilt artisten i et uheldig lys og fornedret ham, sukker regissøren.

Under filmingen hadde Lil´ Wayne og Lough et betraktelig mer harmonisk forhold.

– Vi hadde samme visjon. Quincy Jones III ville lage en mer tradisjonell, informasjonsmettet dokumentar. Verken jeg eller Lil´ Wayne ønsket å gjøre det. Hvis man vil ha informasjon om en person i dag, kan man bare slå opp på Wikipedia, flirer Lough.

Regissøren ville skyte filmen mer eksperimentelt.

– Lil´ Wayne blir intervjuet hele tiden, og er lei av journalister som tropper opp med en skriveblokk full av ferdigskrevne spørsmål. Jeg, derimot, hadde et lite filmteam på tre menn. Vi holdt oss i bakgrunnen og observerte alt som skjedde rundt ham så godt som 24 timer i døgnet. Til slutt gled vi inn i miljøet, og ble en del av omgivelsene. Det var først da vi klarte å trenge litt inn under overflaten, forteller han.

Den virkelige Dwayne

– Hvor i filmen kan vi få øye på den virkelige Dwayne? spør en ivrig tilskuer.

Lough nøler. Etter en kort tenkepause responderer han på spørsmålet fra salen:

– Jeg ser på Lil´ Wayne som en slags method acting-skuespiller. Han spiller rollen som Lil´ Wayne ut til fingerspissene. Det er en litt flytende overgang mellom personen Dwayne Carter og karakteren Lil´ Wayne, som fører til at skillet mellom realitet og spill for galleriet nesten blir visket ut. Han er en fyr som spiller en person. Det er det han er. Dette ble kanskje mer forvirrende enn oppklarende. I´m sorry.

Dokumentaren “The Carter” vises på Filmens Hus fredag og lørdag klokken 19.30.

 

Les også:

”Japansk stjerneregissør på Ringen kino”

”Bollywood slår på stortromma”

Tags: