Vanskelig å dø på Facebook

Hva skjer når en Facebook-bruker dør og tar med seg passordet i graven? Evig liv i digital kirkegård?
Tirsdag, 24 november, 2009 - 13:01


Når en Facebook-bruker dør, må profilen i dag slettes av famile og slektninger. Profilen kan også omgjøres til en minneprofil.

Facebook opprettet for kort tid siden denne nye minnefunksjonen for å minnes og hedre avdøde, med utgangspunkt i en rekke klager fra brukere som har fått meldinger fra avdøde venner og familie.

I denne nye minnefunksjonen forbeholder facebook seg likevel retten til å bruke informasjon fra minneprofilen, og det er kun ved permanent sletting at disse vilkårene faller bort.

Opprettet dødsskjema

Datatilsynet ber nå  publikum om å sette seg inn i nettstedets betingelser før de benytter denne funksjonen. Det har også vist seg å være svært vanskelig å få slettet profilen til mennesker som har gått bort. Facebook har opprettet et skjema hvor nær familie kan melde om dødsfall.

I dette skjema  kreves imidlertidig ingen dødsattest i rapporteringen, men at dødsfallet kan dokumenteres ved å linke til publisert nekrolog eller artikkel.  

Skråblikk på dagens kultur

At mennesker nå begynner å stille spørsmål ved mulighetene av å leve fiktive liv på nettet, kan bokhøsten også bevitne.

Komiker Jon Niklas Rønning, kjent fra parodiduoen Bye og Rønning på Nrk, har kikket med skråblikk på dagens virtuelle kultur. Han skriver i sin nye bok, Generasjon facebook, om den fiktive nærheten som oppstår i slike nettsamfunn. At du kan ha “1200 nære venner, men ingen å drikke kaffe med”.

En annen komiker og performancekunstner, Kristopher Schau, ga også nylig ut en bok, På vegne av venner, etter å ha oppsøkt ensomme, kommunale begravelser. I en av dem var han helt alene.

Begge disse to skriver om muligheten av å fysisk være de eneste vitnene i sitt eget liv. Men på nettet derimot, kan virkeligheten være en annen. Hvor mange døde vi til enhver tid omgjør oss med, vet vi ikke. Der er ingen garantier for at alle “vennene” dine på facebook har pårørende til å sende inn skjema. Å skulle de sende inn skjema, er det en fordel om noen har skrevet en publisert nekrolog om deg også.

Fakta

Facebook ble etablert i februar 2004, og er et privat selskap med hovedkontor i Palo Alto i California.

Facebook hevder å ha 8 millioner aktive bruker i Norden, hvorav 1,5 millioner i Norge.

Selskapet har salgskontorer i USA, Canada, England, Australia, Frankrike, Italia, og nå også i Norden..

Les pressemelding fra facebook her

Les Datatilsynets samleside om nett og personvern her

Tags: