Bluesrocket natur-release

En udefinerbar sjanger mikset i bluesrock ljomer fra scenen. Publikum elsker det.
Torsdag, 21 januar, 2010 - 12:28


Tirsdag kveld holdt Haddy N’Jies pre-releasekonsert for albumet World of the free. Den fullsatte teatersalen i Parkteatret begeistret seg.

Nå lurer Haddy N’Jie på hva anmelderne vil synes.

En liten jente var av dem som nøt konserten. Blant det godt voksne publikummet sto hun lent over scenekanten og fanget røyken i hendene. Etter samtlige mislykkede forsøk, trippet hun tilbake til faren.

– Haddy er tøff. Hun synger fint og har utrolig kult, stort hår, sier den lyshårede jenta fra farens skuldre.

Kort etter entret Haddy N’Jie & A few good men scenen. Latter og småprat gikk raskt over til jubel i det intime lokalet.

N’Jie dro igang platas første låt, Enemy, og de dvelende rytmene fra trommer, piano, bass og gitar vugget taktfast gjennom salen.

Se intervju med N’Jie og konsertinnslag på Journalen Nett-TV her.

Vind, hav og vidder i låtene

– Jeg har funnet min egen bås, sier norsk-gambiske Haddy N’Jie.

Musikeren sier det er vanskelig å beskrive sin egen stil. Sjangeren er likevel gjennomført i hennes tre plater. Inspirasjonen kommer fra hjertet – og denne gangen er mye hentet fra Norges natur.

– Jeg vet ikke om andre hører naturen i låtene. Men jeg ser landskapet i musikken, sier N’Jie nærmest drømmende.

Det er spesielt låten Havøysund som er komponert etter naturens musikk.

– I denne sangen hører jeg vinden, havet, vidder og fjelltopper, sier 30-åringen.

Platas 11 låter blir sluppet 25. januar, førstkommende mandag, hos Universal/Trustme Records. N’Jie gleder seg.

Låtutvalget har falt på titlene Enemy, Final Fall og Haddy N’Jie, Travelling Song, Brothers of Mercy, Before All Poems, Do It!, Alfacar, Shout Sister Shout, Havøysund, World of The Free og Happy New Year.

– Dette er den mest gjennomarbeidede plata jeg har laget. Den har fått veldig mange lag, altså er det mange detaljer i musikken, sier N’Jie til Journalen.

Tre av låtene kan du allerede høre her.

Ubehagelig å bli anmeldt

Haddy N’Jies to tidligere plateutgivelser har blitt kritikerrost. I 2005 kom debutalbumet White lies, før plata Welcome Home i 2007.

N’Jie, som også er låtskribent, forfatter og journalist, mener at tid er det som skiller den nye plata fra tidligere skiver. Tidligere ble de fleste låtene spilt inn live og ikke i studio.

Da hun kom ut med den første plata, var hun overveldet. Mye skulle falle på plass, på én gang. Den andre gangen hadde ikke bandet fått en ordentlig produsent.

– Det er ikke før den tredje plata at ting begynner å falle på plass, og det føler jeg virkelig det har gjort med denne plata, sier N’Jie.

Etter kveldens pre-release vil plata bli vurdert av en rekke anmeldere.

– Det er alltid ubehagelig å få anmeldelser, men å føler jeg meg veldig trygg på at det vi leverer er solid. Da trenger du ikke bekreftelse fra andre, fastslår musikeren.

Målrettet satsning

Haddy N’Jie begynte å skrive låter i begynnelsen av 20-årene. Det er først i det siste hun har bestemt seg for å virkelig satse på musikk.

Tidligere har hun jobbet i Dagsrevyen og skrevet som frilanser for en rekke norske magasiner. Siden sommeren 2007 har hun vært fast spaltist i Dagbladet. Haddy N’Jie er kanskje mest kjent som et av medlemmene i sang- og humorgruppa Queendom, som har jevnlige oppdrag og forestillinger. Høsten 2009 var hun programleder for TV-aksjonen sammen med Dan Børge Akerø.

– Nå vet jeg hvor jeg vil med musikken og. Vi har blitt et ordentlig band som tør å jobbe sammen, og være personlige, sier N’Jie.

Hun sier hun har skrevet mange låter de siste årene, slik at arkivet begynner å samle seg opp.

– Har du planlagt flere plater framover?

Haddy N’Jie smiler lurt.

– Akkurat nå er det denne platen jeg konsentrerer meg om, begynner hun.

– Men jeg vet ikke ennå.

Hun har i det siste tenkt på å skrive låter på norsk. Når det neste albumet eventuelt skal komme er usikkert, men hun håper det blir mange konserter og festivaler framover.

– Jeg skal prøve å konsentrere meg mye om musikken fram til sommeren, fastslår komponisten.

Tags: