Medier har makt i Afrika

Afrikanske medier spiller en viktig rolle for kontinentets sosiale og politiske utvikling, forteller redaktør av boken som lanseres i dag.
Tirsdag, 26 januar, 2010 - 13:14


Kristin Skare Orgeret og Helge Rønning heter redaktørene. The Power of Communication, Changes and Challenges in African Media heter boken. Når den lanseres klokken 17. 30 i dag, gjøres det i sammenheng med seminaret “Medienes makt - forandringer og utfordringer for afrikanske medier” som finner sted hos Fritt Ord i ettermiddag.

– Vi ønsker med dette å sette fokus spesielt på krisen som pågår i Zimbabwe, der blant annet mediesensur er utbredt, sier Orgeret, før hun fortsetter:

– I tillegg vil vi også på seminaret ta for oss Sør-Afrika som en motor både ved medieutviklingen og den sosiale- og politiske utviklingen i Afrika sør for Sahara. Allmennkringkasteren i Sør-Afrika, SABC, har for eksempel vært en viktig ytringsfrihetsleverandør i denne regionen helt siden Apartheidregimet, og fordi fotball VM arrangeres i Sør-Afrika i sommer, er dette landet et aktuelt case å ta fatt i.

To hovedretninger

Boken på sin side går grundig inn i trendene som utvikler seg i den afrikanske medievirkeligheten.

– Vi snakker om to hovedretninger for utvikling i denne sammenhengen. Den ene er den optimistiske, som viser til at medieutviklingen på det afrikanske kontinentet er en demokratisk prosess som inkluderer stadig flere mennesker, også på grassrotnivå. Den andre hovedretningen er den mer pessimistiske, som fremhever de forskjellene medieutvikling fører med seg i form av gap mellom hvem som har tilgang på informasjon og hvem som ikke har det; hvem som kan massekommunisere og hvem som ikke kan det, sier Orgeret.

Mobiltelefon viktig

Hun trekker frem fremveksten av mobiltelefoni som et sentralt demokratiserende aspekt ved den afrikanske medieutviklingen.

– Mange flere afrikanere har tilgang på mobiltelefon enn på fasttelefon og internett, og de bruker mobiltelefonen til å mobilisere i forkant av valg, til å ta og spre bilder, og lignende. På denne måten blir mobitelefonien også et godt alternativ til sensurerte medier i afrikanske samfunn, forteller hun.

Fortsatt er riktignok det tradisjonelle mediet radio det største i Afrika, understreker hun.

– Fordi “alle” kan høre, men ikke lese og skrive, er radio fortsatt det desidert mest effektive og utbredte mediet på dette kontinentet, sier hun.

I sum deltar flere og flere afrikanere i kommunikasjonsprosesser, konkluderer hun, og det å kommunisere er iferd med å bli en rettighet. Utfordringer truer, imidlertid.

– Fortsatt prøver ikke-demokratiske regimer alt de kan å kontrollere mediene, avslutter hun.

 

 

 

 

 

 

 

Tags: