Samtidsekspresjonisme på Astrup Fearnley

Bjarne Melgaard-utstillingen Jealous åpner 21. januar på Astrup Fearnley-museet. Evner han fortsatt å provosere oss i det nye tiåret?
Onsdag, 20 januar, 2010 - 13:28


Bjarne Melgaard (43) er den norske kunstneren som har fått sin spalteplass i mediene på grunn av sitt ofte kontroversielle kunstneriske uttrykk. Han har sin kunstutdannelse fra Norge og Nederland, men har nå sin base i New York. Arbeidene hans spenner over nesten alle kunstneriske medier; maleri, tegning, skulptur, installasjoner, video og fotografi.

Populær samtidskunstner

Utstillingen er Melgaards tiende soloutstilling siden den første i 1998 – også denne på Astrup Fearnley-museet. Jealous skal vise Melgaards bredde gjennom å vise en rekke kunstverk fra 1994 og fram til i dag. I tillegg til eldre verker vil det også være nye malerier og en ny versjon av installasjonen Greenland. A Novel fra 1998, som er prissatt til drøyt  to millioner kroner. Melgaard er den norske samtidskunstneren som selger mest om dagen og er mest populær blant samlere, skal vi tro VG som før jul spurte om norske kunstsamleres topp 10-liste over samtidskunstnere.  Blant annet har kunstsamlergiganten Charles Saatchi sikret seg flere Melgaard-malerier til sin samling.

Kontroversiell provokatør

Vanligvis vet man hva omtrent hva man får når det åpnes en ny utstilling av Bjarne Melgaard; tykke, ekspressive linjer, tekstlige provokasjoner, erigerte peniser og chihuahuaer. Både motivkretsen, konseptene og det visuelle uttrykket har vært gjenstand for kontroverser. Kunsten hans er blitt beskrevet som et frontalangrep på seeren der det slynges ut brutale bilder og meldinger uten at noe legges imellom. S/M, homoerotikk og pedofili er temaer som går igjen. Rent formalt har Melgaards malerier sammenheng med kunsthistoriske storheter som Willem de Kooning og de andre abstrakte ekspresjonistene, Asger Jorn og i de nyere arbeidene til og med på vår egen tegneserietegner Cristopher Nielsen. 

Venter reaksjoner

Utstillingen åpner 21. januar klokken 18. Direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Audun Eckhoff står for åpningen. Direktør for Astrup Fearnley Museet, Gunnar B. Kvaran, sier til NRK Dagsrevyen at han venter reaksjoner også denne gang Melgaard stiller ut sine produkter. Selv ser ikke Melgaard noen grunn til oppstuss og sier til NRK:

– Jeg ser ingen grunn til at det skal være noe bråk; det er ikke noe ulovlig eller en hyllest av noe som helst her. Jeg føler ikke at jeg automatisk har meldeplikt til det norske samfunn og norsk kulturliv om å forklare på best mulig måte hva jeg gjør eller ikke.

Se klippet her.

Tags: