Urolige hjerter på Museet for samtidskunst

Museet for samtidskunst fokuserer i 2010 på kvinnelige samtidskunstnere.
Torsdag, 21 januar, 2010 - 15:17


Tears, 2008, lightjet c-print av Vibeke Tandberg. Foto: Nasjonalmuseet.

Lørdag 23. januar åpner første av det todelte prosjektet, kalt Stir heart – urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I.

Navnet er hentet fra en video av svenske Pipilotti Rist, en av kunstnerne som stiller ut på museet. Dermed får publikum muligheten til å ta et dypdykk inn i norsk samtidskunst på et lite område i Oslo sentrum.

Utfyllende samtidskunst

På mange måter kan de to samtidige utstillingene utfylle hverandre, både når det gjelder perspektiver og i mediebruk. Mens Melgaard-utstillingen vil være sentrert rundt det tinglige, er mange av utstillerne på Museet for samtidskunst kjent for å bruke mer flyktige medier som video og fotografi.  Selv om det ofte ses en klar forskjell både tematisk og medialt hos henholdsvis mannlige og kvinnelige kunstnere, vil dette i følge Nasjonalmuseet ikke nødvendigvis stemme med Stir heart-utstillingen. På sine hjemmesider skriver Nasjonalmuseet at:

 ”Utstillingen er imidlertid ikke basert på fortellingen om at kunst skapt av kvinner konsekvent er feministisk, emosjonell og kroppsfokusert […]. Konsept, abstraksjon og negasjon, karakteristikker som vanligvis attribueres til mannlige kunstnere, er i like stor grad til stede i denne presentasjonen.”

Åtte kvinner

Utstillerne består av seks norske og to svenske kvinnelige kunstnere som innbyrdes er svært ulike. Svenske Pipilotti Rists lekne, visuelle helhetsopplevelser ligner lite på Vanessa Bairds burleske akvareller. Nathalie Djurberg, som er kjent for sine animasjonsfilmer med ofte groteske tema og scener, vant Sølvløven på fjorårets Venezia-biennale for filmen Experiments. Unn Fahlstrøm er også videokunstner, mens Lotte Konow Lund er, i tillegg til video, kjent for sine detaljrike tegninger. Josefine Lyche jobber hovedsakelig med installasjoner der temaet ofte krystaller, mens Vibeke Tandberg manipulerer bilder av seg selv. Gerd Tinglum, som dessuten stiller ut i Kunstnerforbundet i september, arbeider mest med fargesterke og glødende malerier og video.

Kuratorer for utstillingen er Andrea Kroksnes og Randi Godø.

 

 

Tags: