Med catwalk som strøjobb

En uke i året er motebransjen samlet i Oslo. Da rigges det til catwalk og alt kan skje.
Tirsdag, 16 februar, 2010 - 15:50


På Folkets Hus i Oslo er det få timer til åpningsshowet av Oslo Fashion Week . Modeller, lydfolk, designere og sminkører fyker rundt og prøver å unngå kollisjoner.

Tirsdag kveld ble designerprisen Nåløyet delt ut, og ti nominerte norske designere kjempet om å bli årets designer.

De tre modellene Juliane Stensrud (20), Nicoline Helgø (21) og Ada Kristine Nilsen (19) skal bære klærne til de nominerte og sitter og venter på å få prøve catwalken. Jentene studerer ved siden av å jobbe som modell, og synes modellyrket er spennende å drive med i tillegg til studiene.

- Jeg gikk en gang med 16 centimeter høye hæler over scenen. Det var ikke mye godt, sier Juliane, som også er student ved Westerdahls reklameskole.

- Jeg har virkelig tryna en gang, på visning i Paris, sier Nicoline. Men det var ikke annet å gjøre enn å reise seg opp igjen, og late som om det ikke skjedde.

Kort levetid

Det er et veldig lite miljø for modeller og designere i Norge. De fleste av modellene i alderen 17- 22 år er studenter eller har en annen jobb i tillegg.

- Miljøet vokser, og det er absolutt blitt mer å gjøre, sier Nicoline som er den eneste av de tre jentene som jobber fulltid som modell.

På spørsmålet om det er bra betalt, blir de alle noe nølende. De er usikre på hvor mange prosent  byrået tar av honoraret.

- Kanskje femti, sier en av dem.

Det er byråene som selger inn modeller til foto-shoots og visninger. Flesteparten av modellene er unge jenter, og de er klar over at levetiden som modell er kort. For de tre ved catwalken kan karrieren allerede være ferdige om et par år. De vet likevel hva som skal til for beholde jobbtilbudene.

- Det lønner seg å være hyggelig, og det er helt klart nettverksbygging som skaffer deg jobbene, sier Juliane Stensrud.

Endelig kamp om plassene

Det er ukebladet Henne som hvert år deler ut designerprisen Nåløyet. Da prisen ble delt ut for første gang i 2005, slet magasinet med å få presseomtale rundt begivenheten. I år er situasjonen en helt annen.

- Nå slåss de om plassene både foran og bak scenen, sier sjefredaktør i Henne, Ellen Arnstad.

Se intervju med sjefsredaktør Ellen Arnstad her.

 

 

 

Tags: