Riksteateret viser nachspielet fra helvete

Løgn, svik, krig og fest til folket.
Tirsdag, 16 februar, 2010 - 15:20


Spytt, glasskår og skjellsord haglet på scenen under dagens pressevisning av Edward Albees “Hvem er redd for Virginia Wolf?” i Riksteaterets lokaler i Nydalen. Den 23. februar er det premiere på stykket, før historien om Martha og Georges grusomme ekteskap sendes på ut turné til det norske folk.

Et stjernelag av skuespillere

Martha og George lever i et amerikansk collegemiljø. Han er professor, hun er datter av skolens rektor. Etter en fest på skolen inviterer de med seg det yngre ekteparet Nick og Honey hjem. De nygifte blir raskt vitne til og etter hvert også en del av en maktkamp mellom de eldre ektefellene, og snart er de fire fanget i et univers av utroskap og selvbedrag.

Stykket ble nominert til Pulitzerprisen og Tonyprisen. Det ble verdenskjent gjennom Mike Nicholsons filmatisering i 1966, med Elisabeth Taylor og Richard Burton i hovedrollene.

Det er et aldri så lite stjernelag som skal bryne seg på det Riksteateret selv kaller “en styrkeprøve av en forestilling”. Anette Hoff, Ingar Helge Gimle, Nils Jørgen Kaalstad og Marian Saastad Ottesen er alle kjent fra tv og teater. Regissøren for det hele er Petter Næss som ble Oscarnominert for sin regi-innsats i filmen Elling.

Tar pause fra hotellet

Anette Hoff er til vanlig mest kjent i rollen som Juni Anker Hansen på Hotel Cæsar. Når har hun sjekket ut for en periode, for å bekle rollen som Martha. Hun forteller at det først og fremst er veldig moro å være tilbake som teaterskuespillerinne.

– Noen vil kanskje tro at det er skummelt eller vanskelig, men har man jobbet mye, så går det veldig fint. Kan man sykle, så kan man sykle! Selv om man kanskje er litt utstø i starten, smiler Anette.

 Men rollen som den alkoholiserte og demoniske Martha er ikke bare enkel.

– Det er en veldig stor oppgave å spille en slik rolle, forteller hun. – Heldigvis er vi skuespillerne sammen om dette! Vi jobber veldig tett sammen, og har muligheten til å finne ut av og prøve ut i ting i fellesskap, forteller hun.

– Jævlig bra

Regissør Petter Næss tror at stykket kan gjøre stor suksess hos det norske folk.

– Stykket er en perfekt forening av full krig og full fest, forteller han. - Det er noe veldig fascinerende med sånne fæle, elskende mennesker.

Han betegner stykket som en av sine første teateropplevelser og en av grunnene til hans karrierevalg. Å få regissere det er en liten drøm som går i oppfyllelse.

– Her trenger vi aldri flytte scener, stryke noe eller skrive om på noe, slik jeg har måttet gjøre når jeg har jobbet med ny, norsk dramatikk, forteller han. 

– Det er en veldig takknemlig jobb å få jobbe med et stykke som allerede har bevist sin rett til å eksistere. Det er rett og slett jævlig bra! Så da blir det vår oppgave å bevise vår rett til å spille det, sier han.

Føler du at dere har lykkes med det?

– Ja, det føler jeg. Vi er i alle fall på god vei, smiler Næss.

 

Trykk her for å se klipp fra teaterstykket.

 

Tags: