På tide med ruter

Rutetid er et nytt tegneserieblad som skal være en plattform for nye serieskapere. Bladet starter opp der Larsons Gale Verden slapp, på ènruterne.
Tirsdag, 16 mars, 2010 - 14:23


Det er mandag 15. mars. Jeg ringer Tronsmo i forkant av blad-signeringen som skal finne sted der i dag klokka tre. Flere av aktørene bak det nye bladet Rutetid stiller opp for å signere, blant dem Frode Øverli, også kjent som mannen bak Pondus. Jeg spør om de regner med at det kommer mange, og det kan de bekrefte.

Det er sol utenfor Tronsmo, og en liten kø på innsiden. Frode Øverli har ikke kommet ennå, men flere av de andre signerende står rundt et bord fullt av tegnerserier. I tillegg er det satt fram cola-flasker og en skål med godteri.

Ikke lenge etter kommer Øverli inn døra, hilser på noen av hans nye redaksjonsmedlemmer og med-tegnere, og signeringen kan begynne.

Det er flest menn som dukker opp når tegneserier skal signeres. (Foto: Marie Alming)

Klarer ikke la vær

Køen er nå på ca ti menn. Kanskje en kvinne blant dem. Bakerst i køen finner jeg en andpusten 14-åring, Robin Jordhøy, som venter klart med et blad. Han har ikke lest det ennå, men vet at det først og fremst inneholder såkalte énrutere.

Har du noe forhold til Frode Øverli fra før av?

– Ja, jeg har mange bøker og tegninger hjemme, signert av ham. Så jeg er her for å få det nye bladet signert, både av Frode og av noen av de andre som har tegnet.

Han nevner at han også kjenner til noen av de andre bidragsyterne fra før av, for eksempel Zofies Verden. Andreserier som er å finne i bladet, er Kampen Park, Sidespor, Hurtigmat og Lunsj. I tillegg har Knut Nærum og Fredrik Skavlan bidratt med sitt. Så dette er både et blad for veletablerte stemmer, og de nokså ukjente.

Like etter kommer faren til tenåringen, Lars Jordhøy, inn i butikken. Han forklarer at sønnen hans løp i forveien for å holde av plass.

– Sist vi var her stod vi i kø i to timer, og da var vi tidlig ute. Da startet det ved døra, og så snirklet det seg rundt hele butikken. Dette her er ingenting i forhold.

Det er tydelig at sønnen har arvet et tegnerserie-gen fra sin far. Han er også Frode Øverli-fan.

– Jeg har lest Pondus helt siden det kom som bi-serie i Ernie, sier han. Han forteller også at som fan, har han vært oppmerksom på Rutetid lenge.

Er du glad for at det har fått sitt eget blad?

– Det er helt greit, det er ikke nødvendig, men blir man fan så klarer man ikke la vær.

Robin (t.v.) og Lars Jordhøy er tegneserie- og Frode Øverli-fans. (Foto: Marie Alming)

Frodemania!

Jeg gjør en avtale med Frode Øverli om å komme tilbake når signeringen nærmer seg slutten, han anslår at den varer en time. Litt over fire er jeg igjen på Tronsmo, og det er fortsatt kø. Men det ser ikke ut til å være mer en sju-åtte stykker. Allikevel skal det ta nærmere en time til før Øverli forlater signeringsbordet og går ned i kjelleren. Det er her alle tegneseriene holder til. Og ved et bord med enda flere blader og bøker som skal signeres, får jeg snakket litt med tegneserieskaperen.

– Frodemania! utbryter en kar i rød skjorte, som tidligere har holdt kustus på både tegneserieskapere og fans oppe i første etasje. Han kommer bærende med Pondus-bøker, og setter dem tungt ned på pulten til Øverli. Terje Thorsen heter han, og sier han er en ”bok-pusher”. Når jeg spør om det virkelig er Frode-mania, peker han på et fotografi på bakveggen.

– Dette er vanligvis hvordan det ser ut, her fra en tidligere signering. Hvor mange var det du signerte da, Frode? Fire hundre, var det det?

– Jeg kom ut av det, for å si det sånn, svarer Øverli.

I dag har han ikke signert fullt så mange, kanskje bare noen hundre, så det var nok som familien Jordhøy antok litt færre besøkende denne mandagen.


Frode Øverli strekker seg etter en penn, før signeringen av Rutetid kan begynne. (Foto: Marie Alming)

 

Lydklipp: Hør Frode Øverli snakke om hva Rutetid skal være.

 

Kun for fansen?

Med tanke på Robin og Lars Jordhøy som har brukt timer av sitt liv i signeringskø, spør jeg Øverli om hva han syns om å delta på sånne ting. Terje Thorsen roper til ham: ”Svar ærlig nå.”

– Nei, vi har hatt noen slitsomme seanser her, men det er først og fremst fordi det er så mange som dukker opp. Men da skal man jo ikke klage. Det ville vært mye verre om jeg satt her og tvinnet tommeltotter i et par timer, for så å måtte gå slukøret hjem. Jeg er heldig som har lesere.

 

Lydklipp: Hør Frode Øverli fortelle om en tidligere signering der ingen dukket opp.

 

Men er Rutetid først og fremst et blad for å fri til fansen, eller har det en mer allmenn funksjon?

– Det er vel laget mest for at rutesjangeren skal ha et eget blad. Larsons Gale Verden ble jo lagt ned, så da var det rom for et nytt ruteblad. Og i tillegg skal det være et laboratorium for nye talenter. Et slags lokomotiv der flere kan henge seg på.

 

Lydklipp: Hør Frode Øverli snakke om hva som er spesielt med enruter-sjangeren.

Denne signeringen er nokså rolig i forhold til mye Frode Øverli (sittende bak til høyre) har vært med på før. Flere av bidragsyterne i Rutetid hjelper til. (Foto: Marie Alming)

Tags: