Vil du bli forfatter?

Journalen gir deg de ti viktigste tipsene for hvordan du går frem.
Tirsdag, 16 mars, 2010 - 15:46


Tirsdag 16.mars tok sjefredaktør hos Universitetsforlaget, Hege Gundersen, en samlet underetasje på Blindern gjennom prosessen fra idé til ferdig bok. Dette er de viktigste rådene hun delte.

Sjekk forlagets profil

Ifølge Gundersen er det første spørsmålet du bør stille deg selv hvilket forlag som fører de bøkene du selv liker. Hvem representerer dine favorittforfattere? Vet du dette er sjansen stor for at det samme forlaget har en profil som passer deg. Gå inn på forlagets nettsider og dann deg et bilde av hva slags litteratur de representerer. Finn forlagets sterkeste sider: Hvem er gode på markedsføring? Hvem har best layout?

Hvem er prosjektet for?

Har du en idé er det viktig at du er klar på hvem du skriver for. Gundersen mener det er viktig å tenke på hvilken kategori ditt eget prosjekt tilhører. Representerer den populærkultur? Eller er den basert på eldre historie? Er det en nisjebok eller er tematikken mer kommersiell?

Flere studenter sender blant annet inn masteroppgaven sin, forteller Gundersen. Hør hva hun sier om det.

Hvem er redaktøren?

Det er redaktøren for forlaget som blir din kontaktperson gjennom hele utgivelsesprosessen. Det er derfor svært viktig at du på forhånd danner deg et bilde av hvem denne personen er. Kontakt forlaget så tidlig som mulig. Forlaget skal ønske å være med på å forme boken sammen med forfatteren. Noen redaktører vil bare utgi boken og gå videre, mens andre vil diskutere. Det er siste gruppe du skal oppsøke, i følge Gundersen.

– Vi vil ikke være et trykkeri, men et raffineri, sier Gundersen.

Henvendelsen

Ikke send mail til forlaget, men henvend deg direkte til redaktøren. Det er også viktig å ringe først. Når man har snakket med hverandre er det lettere for både redaktør og forfatter å danne seg et førsteinntrykk. Forfatteren kan etterpå stille seg spørsmålet: ”Var det interesse der?” Redaktøren er opptatt av å finne ut om du virkelig brenner for boka.

Still krav!

Gundersen mener at forfattere ofte glemmer å stille krav til forlaget. Be alltid om kvittering på mottatt manuskript slik at du får bekreftet at forlaget har mottatt prosjektet ditt. Etter at du har fått bekreftelse skal det vanligvis ikke ta mer enn tre uker før du får svar fra forlaget på om prosjektet ditt er av interesse.

Kan man sende til flere forlag samtidig?

NEI. Sender du samme manuset til flere forlag samtidig uten å opplyse om det, vil du bli svartelistet av samtlige. Før i tiden var det helt uakseptabelt å sende manus til flere forlag samtidig, men i de siste årene har dette blitt mer vanlig, hevder Gundersen. Men husk:

– Med mindre du sitter på gull vil forlaget uansett miste interessen dersom du sier at du har sendt samme manuskriptet til fire andre forlag, avslutter Gundersen.

Tags: