Kong Olav avduket

Tirsdag 13. april ble forslaget til den nye statuen av Kong Olav V avduket på Vigelandsmuseet.
Tirsdag, 13 april, 2010 - 13:11


Den norske kunstneren Olav Oruds bidrag ”Mann og bauta” gikk til topps i konkurransen om å utforme minnesmerket over H.M. Kong Olav V. Statuen skal stå på Olav Vs plass vest for Oslo rådhus, og skal være ferdigstilt og klar for avdukning sommeren 2011. Den vil bli tre meter høy og støpes i bronse.

Mange bidrag

Oslos ordfører Fabian Stang var til stede under avdukningen, og rettet en stor takk til Vigelandsmuseet.

– Det er en stor glede å få lov til å oppleve den unisone kjærligheten til Kong Olav blant kunstnerne og Norges befolkning. Vi har hatt over 50 bidrag i konkurransen, og juryen har arbeidet med den endelige avgjørelsen over flere dager.

Juryen har lagt til grunn at vinnerbidraget presenterer H.M. Kong Olav med honnør og verdighet. Videre har juryen lagt vekt på at vinnerbidraget uttrykker god personkarakteristikk og nærhet, men samtidig kongelig distanse.

En folkekjær konge

Ordfører Fabian Stang ser de mange bidragene i sammenheng med Kong Olavs popularitet.

– Vi er glade for å se at så mange har levert utkast til konkurransen. Vi tar det som et tegn på at Kong Olav var en folkekjær konge som var elsket av folket, sier han.

Se de andre bidragene i konkurransen her.

Mennesket Kong Olav

Kunstneren selv tar seieren med stor ro, og legger til at han har hatt en grunnidé som han har fulgt gjennom hele prosessen med å utforme minnesmerket.

– Det føles litt uvirkelig å ha vunnet. Mitt prosjekt har hele tiden vært å gjøre Kong Olav mer tilgjengelig som menneske. Jeg gikk ut i fra en idé om at jeg ville lage et portrett, og ikke kunst, sier kunstner Olav Orud. – Og det har nok prosjektet tjent på.

 Ifølge juryen er Kong Olav en vanskelig mann å portrettere: – Han var en vakker mann, med rene linjer. Foto: Liv-Kristin Korssjøen.
 

 

Tags: