Vil ta NM-gull i fiskefiletering

Knivene er slipt. Nå skal Leiv Jørgen Bakkerud filetere seg frem til finalen i NM i sjømat.
Tirsdag, 20 april, 2010 - 11:24


Bak fiskedisken på ICA Vinderen står Leiv Jørgen Bakkerud og fileterer ørret og torsk til sultne kunder. Han gjør ikke bare jobben sin, han får dessuten verdifull trening og erfaring foran Norgesmesterskapet i sjømat.

NM i sjømat er et årlig arrangement, som i år avholdes 25. til 29. august under Den norske matfestivalen i Ålesund. Selve konkurransen er femdelt. Deltagerne skal kvalitetssikre råvarer fra havet, tilberede og marinere fisk for utsalg, legge opp en fiskedisk, forsøke å selge fisk til dommerne, samt filetere fire ulike fiskearter og rundrense en torsk.

– Jeg har store forventninger til meg selv, sier Bakkerud og leverer ut ferdigfiletert fisk til et eldre ektepar.

Bakkerud lærer deg hvordan du skal filetere ørret. Se video her!

Drømmen hans er å skaffe seg en plass i finalen. For å klare det må han først komme seg helskinnet gjennom delfinalen i Fiskehallen på Vippetangen i Oslo den 6. mai.

– Det er veldig jevnt i uttaket. I fjor var jeg først og fremst med for å lære. Da kom jeg bare på femteplass i kvalifiseringen og røk ut, men jeg var bare én feil fra tredjeplassen. I år har jeg mer erfaring, så nå håper jeg på en billett til Ålesund, sier Bakkerud.

I finalen er det syv plasser. Her møter fjorårsvinneren Linda Gitlesen de fire delfinalevinnerne, samt de to andreplassene i kvalfiseringen som har høyest poengscore. Bakkerud er klar på hvilke områder han selv kommer til å satse på:

– Det er mest poeng å hente på kvalitetssikringen og fileteringen, forklarer han.

– Gjør man feil der, taper man veldig mange poeng, og da er det vanskelig å hente seg inn igjen. Derfor har jeg trent to til tre ganger i uken på fileteringen de siste månedene, så nå er jeg klar for å møte konkurrentene, avslutter Bakkerud.

 

Tags: