Hellstrøms tredveårige kamp

- Det er viktig for meg å fortelle om det indre livet på Bagatelle, forklarer mesterkokken.
Onsdag, 27 oktober, 2010 - 15:35


Onsdag morgen lanserte Eyvind Hellstrøm “BAGATELLE - Hellstrøms siste måltid. Fortellinger og oppskrifter gjennom 30 år”.

- Jeg har kun ett ønske om å fortelle om de menneskene jeg har møtt, de morsomme opptrinn og de rare episodene. Minner om et usedvanlig liv over tredve år, skriver Hellstrøm i boken.

Hellstrøm serverte sitt siste måltid på Bagatelle i Bygdøy allé 21.desember 2009. Som den eneste på restauranten som hadde holdt ut siden 1982, var dette en kveld som måtte markeres.

- Det siste måltidet på Bagatelle kalte vi “Black Supper”, inspirert av en fotoserie fra 1991 som prydet langveggen på Bagatelle. Det var på tide å avslutte med stil og sermoni, skriver han.

I boken er vi blant gjestene på denne kvelden, samtidig som vi får fortalt Bagatelles historie gjennom 30 år.

Signaturen

Det beste Hellstrøm vet er et godt måltid. Opplevelsen og gleden av å være samlet rundt et bord er blant de tingene han verdsetter mest.

- Jeg frykter den morgenen jeg våkner og ikke tenker på hva jeg skal servere gjestene mine til middag, forteller han.

Boken inneholder Hellstrøms signaturretter og han mener at de er superenkle.

- Å lage mat på en superenkel måte er viktig. Å lete frem de beste råvarene, og utnytte dem på best mulig måte med enkle oppskrifter, det tror jeg er min signatur, sier han.

- Mange forteller meg at oppskriftene mine er super fine og super vanskelige, men da har de ikke tatt seg tid til å lese dem. I denne boken er alle oppskriftene enkle så lenge man har lest den ordentlig, tilføyer han.

Min kamp

- Jeg kunne egentlig ha brukt samme tittel som Knausgård, “Min kamp”, for denne boken er fortellinger fra tredve år i motgang, forklarer Eyvind Hellstrøm, men han vektlegger at årene på Bagatelle også reflekterer en fantastisk utvikling og framdrift av restauranten.

- Denne boka er en takk til alle gjestene som har vært innom, og ikke minst til alle de som har jobbet og slitt for at andre kan ha en gledelig matopplevelse, sier han.

Hellstrøm var chef på Bagatelle i nesten tredve år, og etter bare tre år mottok restauranten sin første Michelin-stjerne. Da den ble tildelt sin andre stjerne i 1993, var restauranten alene i Norge med to Michelin-stjerner.

- Denne boka er akkurat slik jeg ønsket meg. Den er også verdt to stjerner, konstanterer Hellstrøm.

- Boken overgår mine egne forventninger, fortsetter han.

Gode øyeblikk

- Det er umulig å trekke frem ett godt øyeblikk fra min tid hos Bagatelle. Denne boka viser nettopp det. Med utgangspunkt i min siste dag på Bagatelle forteller jeg om de gode historiene frem til det siste måltidet, sier kokken.

Hellstrøm valgte å si opp sin stilling på Bagatelle etter uoverensstemmelser med resaturantens hovedeier Christen Sveaas. Da Hellstrøm forlot restauranten, fulgte alle de ansatte etter. Til tross for dette forklarer Hellstrøm at han hadde et godt forhold til Sveaas så lenge det varte.

- Et forhold, eller et vennskap, varer ikke nødvendigvis hele livet. Det er viktig for meg å si at jeg har en stor beundring for finansfyrsten Christen Sveaas, forteller han.

Konflikten med Sveaas er heller ikke det Hellstrøm forbinder med Bagatelle. Det er de mange gode historiene og øyeblikkene som er det viktigste.

Først og sist

-Boka inneholder først og fremst fortellinger fra et langt liv. Den har 35 oppskrifter og litt til, sier han.

Hellstrøm skrev boka i løpet av bare tre måneder, og han humrer over at han over så kort tid fikk fortalt det viktigste fra et langt restaurantliv.

- På grunn av de hyggelige tingene som skjer går det an å gjennomføre tredve år med motgang. Livet på Bagatelle var hardt, men jeg er ikke i tvil om at det var verdt det, forklarer Hellstrøm.

Han forteller at det er ett velkjent motto som alltid har holdt ham oppe:

- Arbeid som om du er udødelig, men lev som om du er død i morgen, avslutter han.

Tags: