Maskefast

Denne sesongen er strikk enda hottere enn før, ifølge moteekspertene. Særlig strikkede julekuler, muffinser og tekanner er i vinden i år.
Torsdag, 28 oktober, 2010 - 15:38


Utstillingsvinduene på Galleri Darbu på St. Hanshaugen i Oslo har trukket til seg mange nysgjerrige blikk de siste dagene. For en drøy uke siden fylte innehaver Jim Darbu lokalene med strikkede drops, blyanter, blomkålhoder og malingsspann. Utstillingen bærer navnet ”…Ask Me If I’m Happy”, og er signert den australske kunstneren Thomas C. Chung.

Appellerer til mange

– Det er jo en strikkeboom nå, sier gallerieier Darbu. Han hadde vært på utkikk etter en utstiller med strikkekunst som arbeidsområde en stund, da kjæresten tilfeldigvis kom over en avisartikkel om Chung. Australeren var ferdig med et kunstneropphold i Drammen, og hadde en siste utstilling der før han dro videre. Darbu var kjapp på avtrekkeren, og fikk en avtale med den lidenskapelige strikkeren. Nå ligger de fargerike kunstverkene hans i glassbeholdere på Galleri Darbu og venter på den rette kjøperen – eller bare en nysgjerrig fireåring.

 

– En slik utstilling appellerer til mange. Vi har alt fra barnefamilier til unge ”hipstere” innom her. En del eldre damer har det også vært. De skal alltid bort og sjekke kvaliteten på strikkinga, om maskene er faste nok. Det er like morsomt hver gang å se hvor imponerte de blir, smiler Darbu.

Inspirert av Skandinavia

Kanskje ikke så rart, for det var nettopp eldre damer som lærte Thomas C. Chung strikkekunsten. Som liten var han med moren sin på aldershjemmet der hun jobbet, og der lærte beboerne ham å strikke og hekle, så han skulle få dagene til å gå. Senere har han fullført en bachelorgrad i utøvende kunst ved University of New South Wales i Sydney, og han har hatt utstillinger innen flere ulike kunstsjangere på tre kontinenter. Blant annet har han gjort stor suksess med å male bilder med tannpirkere. Det var imidlertid etter at han kom til Skandinavia for tre år siden at strikkelysten kom tilbake.

– Været her er perfekt strikkeinspirasjon, sier kunstneren. – Man får lyst til å omgi seg med noe koselig og varmt. Samtidig er det noe lengselsfullt over den skandinaviske vinteren. Det passer bra til verkene mine; de uttrykker en lengsel tilbake til barndommen, samtidig som minnene kan være vonde også.

Minner i masker

Det har Chung smertelig fått erfare. Han var et overvektig barn, og minnene om tvangsspising kommer til uttrykk gjennom de strikkede søtsakene hans. Han håper at utstillingen kan være lystig og morsom på overflaten, men at tittelen ”…Ask Me If I’m Happy” også oppfordrer publikum til å dykke under den sukkersøte overflaten på utstillingen og tenke over hvilken smerte som kan være forbundet med hamburgerne, dropsene og kakene hans.

 

Tidsfordriv og meditasjon

Ikke alle legger like mye i strikkeverkene sine. Utenfor garnbutikken Strikkedilla på Oslo City møter jeg strikkeentusiasten Kate. Tanken bak hennes siste prosjekt er rett og slett å holde tantebarnet Safa (7) varm.

 

Strikkeenusiasten Kate viser niesen Safa (7) sitt neste strikkeprosjekt. 

 
– Jeg har strikket i mange år, men nå ser jeg at det har blitt veldig populært blant mange, sier hun, mens hun viser Safa et hefte med strikkeoppskrifter.

– Jeg strikker mest til andre, det beste er å strikke til barn. Det går jo så fort! Og så er det fint som tidsfordriv og meditasjon.

Strikker julekuler

Daglig leder på Strikkedilla, Tove-Britt Aanstad, sier butikken har sett en markant økning i salget av garn og strikkeutstyr denne sesongen.

– Det har plutselig blitt så ”in” å strikke nå, en ser jo til og med at filmstjerner strikker på TV, sier hun. – Og så er det jo mye strikk i motebildet. Det har gjort at veldig mange unge i Oslo har begynt å strikke. Nå er det nesten flere unge jenter enn eldre damer her, og noen gutter er det også. Det går mye i sjal og skjerf, og så har designerduoen Arne og Carlos nettopp kommet ut med en bok med oppskrifter på strikkede julekuler. Den ble utsolgt med en gang. Det blir nok en del strikkede ting både på og under juletreet i år, spår hun.

– Men Marius-genseren er nok fortsatt mest populær!

Tags: