Musikk-Norge roper hurra for ny pris

Nordens beste album skal kåres under Bylarm i februar 2011. Artisten Kenneth Ishak synes det er kult at albumformatet skal settes i fokus.
Onsdag, 27 oktober, 2010 - 16:00


Nordic Music Prize er en ny pris i regi av Bylarm. De skal finne Nordens beste album, og ønsker å hedre albumformatet. Musikkjournalisten Audun Vinger skal være leder for den norske juryen, og han er positiv til den nye prisen.

- Jeg er personlig glad i albumet som fenomen og kunstform, og synes dette er en bra ting, sier Vinger.

En internasjonal hovedjury skal ta den endelige avgjørelsen. Prisen skal deles ut lørdag 19. februar i Oslo.

Ifølge musikkjournalist og proglamleder i Lydverket Asbjørn Slettemark er dette en prestisjefull pris. Det er tunge navn i hovedjuryen, med stor erfaring innen musikfeltet. Bylarm har tatt inspirasjon fra Storbritannia.

- Det er interessant at de tar utgangspunkt i Mercury Prize. Den har enorm kredibilitet i bransjen, sier Slettemark, som vektlegger at Bylarm er en festival som setter fokus på talent, utvikling og kvalitet.

Han mener at Nordic Music Prize følger dette:

- Jeg tror at juryen kommer til å finne fram til et album som ikke har fått så mye oppmerksomhet, forklarer han.

Ny plate

Artisten Ishak lanserte sin nyeste plate Kenneth Ishak & The Freedom Machines 25.oktober. Den kan være en mulig kandidat til prisen. Selv tror han at han kan ha en sjanse til å bli nominert, men forteller at han ikke tar noe for gitt i denne bransjen.

- Å vinne en pris er noe man som artist drømmer om, og noe av det kuleste man kan oppleve, forteller han. Det at fagfolk sier at det du lager er bra, betyr enormt mye, og premien, som er på 20.000 Euro, kunne også ha åpnet muligheter for å spille inn ny plate.

Videre røper Ishak at han som artist ofte blir usikker på om det han holder på med er bra, og om han egentlig har et talent. En sånn pris hadde gjort mye med selvtilliten hans og vært en stor motivasjon til videre arbeid med musikken.

CD-en på vei ut?

Artisten forteller at han som mange andre har lagt vekk alle cd-platene sine.

- Da vi spilte konsert i Trondheim forrige helg kjøpte folk en øl til meg i stedet for å kjøpe plata mi. Folk som ikke er så opptatt av musikk kjøper aldri plater lenger. De bruker spotify og hører en låt her og der, fortsetter Ishak.

Kenneth Ishak synes det er trist at cd-plata forsvinner mer og mer. Foto: Hilde Mesics Kleven

Asbjørn Slettemark synes det er kult at denne prisen setter fokus på albumet, som ifølge han er en truet kunstform. Han liker ikke forbruksmentaliteten som har kommet i musikkbransjen, og håper at denne prisen kan få verdien av det gode gamle albumet opp igjen.

25 norske album

Juryleder Audun Vinger skal sammen med de andre jurymedlemmene velge ut 25 norske album som går videre til neste runde.

- Det kommer ikke til å bli noen enkel oppgave å velge ut de norske kandidatene, sier Vinger. Det er overraskende høyt nivå i norsk musikk for tiden.

Han forteller at de skal prøve å finne et korrekt tverrsnitt av plater i flere sjangre. De skal få frem en sterk egenart i flere kategorier. Han presiserer at salgstall, om plata er produsert i et stort eller lite selskap, og hvordan plata eventuelt kan gjøre det internasjonalt er irrelevant for utvelgelsen.

- Vi ser på verket i seg selv, fortsetter Vinger.

- Hvordan tror du Norge vil hevde seg mot de andre nordiske landene?

- Jeg ser ikke at vi stiller dårligere enn de andre landene. Det er veldig bra at det er en ekstern hovedjury som skal ta den endelige avgjørelsen. De kjenner ikke til trender, tendenser og nisjer vi har hengt oss opp i her i Norden. 

Tags: