Pengestøtte faller bort, kan ramme mote-Norge

Innovasjon Norge ga i oktober 500.000 kroner i etableringsstipend til klesdesigner Fam Irvoll. Nå planlegger staten å fjerne all pengestøtte til stipendet.
Torsdag, 28 oktober, 2010 - 11:55


- Pengene vi ga til etableringsstipendet var egentlig bare en “dra-i-gang”-støtte, forteller Sigbjørn Aabø i nærings- og handelsdepartementet.

Innovasjon Norges etableringsstipend ble opprettet som en midlertidig ordning på grunn av finanskrisen og satt i gang i 2009. Staten har fortsatt planer om å fjerne støtten helt.

Nærings- og handelsminister Trond Giske var ikke tilgjengelig for kommentar i dag.

En vits

- Støtten til Fam kommer jo godt med, men det er bare småpenger i denne bransjen, forteller leder for Oslo Fashion Week Pål Vassbotten.

“For lite støtte”: Oslo Fashion Weeks Pål Vassbotten (foto: Rut Gjævert)

Han påpeker at statens bidrag til motedesign er minimalt sammenlignet med for eksempel film- og musikkindustrien.

- Hvis 500 000 kroner er alt den norske stat har å gi til norske klesdesignere, er det er vits, sier Vassbotten.

Så langt er Irvoll én av to designere som har blitt tildelt et beløp i denne størrelsesklassen fra Innovasjon Norge i Oslo, og når støtten nå blir borte, lukkes kanskje døren helt for andre designere.

Vanskelig å få støtte i utgangspunktet

Janne Ulven i Innovasjon Norge mener det er synd at det kuttes i stipendpengene i fremtiden. Hun forteller at det i utgangspunktet er vanskelig å få etableringsstipend fra dem når man jobber med mote.

- Det er først de siste årene vi har valgt å se det slik at motedesign også kan være en næringsvirksomhet, sier Ulven.

Videre peker hun på at selve søknadsprosessen er krevende, og kan hindre flere i å søke.

- Det nytter ikke å komme til oss uten å ha en kolleksjon og å kunne vise til at man har et marked. Fam fikk dette stipendet fordi vi tror på henne som gründer og etablerer.

Stipendmottaker Fam Irvoll forteller at hun søkte flere ganger og brukte mye arbeidstid og ressurser for å få pengestøtten. Hun er heller ikke en ny aktør i bransjen.

Lang vei å gå

Irvoll avsluttet sine studier på moteskolen Esmod i 2005, og hatt visninger på Oslo Fashion Week siden. Alle disse årene har hun overlevd på eget sosialt nettverk.

- Jeg hadde aldri klart å komme dit jeg er i dag uten at mor, far, kjæreste, venner og assistenter hadde investert tid og penger.

Likevel er ikke alle like heldige som Fam Irvoll. Noen kan ikke nok om business, andre får ikke startstøtten de mener de trenger for å komme i gang. Ved siden av støtten fra Innovasjon Norge fins det bare én annen stipendordning: Statens Kunstnerstipend.

Velger kunstnerstipend fremfor næringsstipend

Linn Renée Blegeberg er en av dem som mener hun trenger lengre tid til å utvikle en forretningsstrategi, og vil vente med å søke til Innovasjon Norge. Hun har også vært i bransjen noen år, men søker foreløpig om Statens Kunstnerstipend.

- Jeg trenger mer tid til å finne ut på hvilke måter jeg kan bruke mitt design, og opplever ikke at jeg passer inn i den typisk kommersielle pakka, sier hun, og legger til:

- Da jeg viste min andre kolleksjon under Oslo Fashion Week i høst, forsøkte jeg å legge meg på en mer kommersiell linje, det jeg tror folk vil ha. I ettertid føltes det litt feil.

Linn Renée håper at et kunstnerstipend kan gi henne tid og rom til å utvikle designet sitt mer.

Når hun eventuelt har kommet frem til en business-plan kan stipendordningen fra Innovasjon Norge være helt borte.

           

 

 

 

 

Tags: