Tradisjonen ingen vet hvorfor de feirer

Halloween har etterhvert blitt en tradisjon i Norge, men det er få som vet hvorfor vi feirer den.
Torsdag, 28 oktober, 2010 - 14:59


Halloweenfeiringen er en tradisjon som kom til Norge fra USA. Dette er noe de fleste vet. Men hvordan oppstod denne dagen egentlig, og er det sammenheng mellom halloween og allehelgensdag? Det er det få som vet, og skulle vise seg å være to enkle spørsmål uten enkle svar.

 

Opplysningen

Opplysningen skal ha svar på det meste, ifølge dem selv. Kanskje de kan gi oss svar på hvem vi skal snakke med.

- Har du prøvd wikipedia? spør mannen i andre enden.

- Ja, men jeg skulle gjerne snakket med noen som visste mer om det enn wikipedia.

- Altså det er jo en tradisjon fra statene. En adoptert tradisjon kan du si. Kanskje de vet noe om det på Universitetet.

 

Informasjonssenteret

Vi følger opp sporet fra Opplysningen, og på Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo svarer en dame:

- Halloween slet vi med å finne noen som visste noe om i fjor også. Vi hadde planer om å gjøre noe med det til i år, men det har vi altså ikke gjort. Beklager det, men du kan få snakke med en amerikansk dame. Hun vet hvertfall noe, svarer damen.

 

Amerikanern

Sarah Lund er født og oppvokst i statene. Hun sier at halloween handler om å snu ting på hodet, og gjøre det vanlige skummelt.

- Både halloween og allehelgensdag dreier seg om de døde. På halloween leker man spøkelser, men på allehelgensdag har vi en mer respektfull holdning og hedrer de døde, sier hun.

 

Butikken

Utenfor Gutta på Haugen på St. Hanshaugen i Oslo ligger det mange gresskar. Vi håper de kan fortelle oss om det er stor interesse for gresskarene og halloween.

- I fjor solgte vi 600 gresskar, så i år har vi bestilt 486 stykker. Det går litt opp og ned, ikke sant. Plutselig selger vi en kilo ost, man vet aldri. Vil du ta bilde av osten?

 

Presten

Sokneprest i Oppegård menighet Anne-Marit Rud Tjernæs forteller om de kristne høytiden allehelgensdag.

- Historikken bak denne dagen er at vi skulle minnes de som har utmerket seg, og har en spesiell plass i kirkehistorien, sier hun. I dag har vi en litt annen dreining på enn den opprinnelige, hvor vi minnes alle som har gått bort.

Men hva er halloween?

- Nei du, det er jeg ikke helt sikker på. Er det ikke en amerikansk tradisjon som barna driver med? Vent litt, så skal jeg snakke med en annen… Han visste heller ikke. Nei, det vet vi nok ikke noe om, beklager Anne-Marit Rud Tjernæs.

 

Eksperten

På Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo har den en “halloween-ekspert”. Ane Ohrvik skulle vise seg å bli vanskelig å få tak i, men når vi endelig får snakke med henne så har hun ikke tid til å snakke.

 

Rett før halloween er det altså ingen som kan forklare hva det er. Så da ender vi opp med den alltid trofaste wikipedia.

 

“Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, (…) den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden.”

 

Tags: