– Gidder ikke reprodusere virkeligheten

Når Fredrik "Koppen" Larsen slipper nytt album, er han ikke så opptatt av at musikken skal være autentisk og ekte.
Onsdag, 10 november, 2010 - 16:37


Vi møter Koppen mens han jobber i studio på Grünerløkka i Oslo. Nå er aktuell med sitt femte album “Objectified” som slippes på Metronomicon Audio. Han beveger seg i et musikalsk landskap han selv betegner som “popkulturell bulimi”, en musikkstil hvor han bruker alt han kan, hele tiden. Og når det gjelder sjanger, er det ikke så viktig hva man kaller musikken, så lenge den blir satt i bås. Trygge rammer er nemlig viktig. Som for eksempel Japan.

– Den nye skiva består av fire instrumentallåter, med masse samples. Japanske samplinger, faktisk. Jeg lagde dem da jeg bodde i Japan en periode, sier Koppen.

Mye av inspirasjonen kommer fra nettopp Japan, og med en mastergrad i japansk, forstår man at kjærligheten er ekte.

– De har så mye kul musikk, og de er i hvert fall popkulturelle bulimikere. De tar til seg absolutt alt og spyr ut alt. I vesten er man så opptatt av at alt skal være så ekte, autentisk og virkelig. Jeg er ikke så opptatt av det. Jeg lever jo i virkeligheten, så hvorfor skal jeg gidde å reprodusere den?

 

Fredrik “Koppen” Larsen er ikke redd for å gå nye musikalske veier. Foto: Martine Grymyr

Digital funk

Navnet Koppen har han båret med seg lenge. Helt siden barndommen, faktisk.

– Jeg var på korpsleir da jeg var liten, og da hadde jeg en kopp som jeg gikk rundt med hele tiden. Så da fikk jeg kallenavnet Koppen, forklarer musikeren.

I løpet av sine tidligere album, blant dem “My Fashion Statement Is Scrambeled Eggs”, “Let’s Eat Crazyroom! It’s Time To Be Cool Like A Boy!” og “Strømmen Gamelan City”, har Larsen vært innom et rikholdig utvalg musikkretninger. Blant annet  folkemusikk, pop, gospel, blues og hip hop.

– Gammel folk og blues og sånn, det hører jeg mye på. Men så begynte folk å komme til meg etter konserter og si at jeg lagde hip hop, så da måtte jeg begynne å høre på hip hop så jeg kunne vite hva de snakket om, forteller Koppen.

Når det gjelder alle andre sjangre, tar han det litt mer på sparket.

– Hvis det var sånn at jeg hadde tenkt “Åh, nå skal jeg blande jazz og gamelan”, da hadde det aldri blitt noe bra. Man kan ikke planlegge sånt. Men jeg prøver å blande bra musikk, da. Populærmusikk. Elektronisk musikk. Digital funk, sier musikeren.

Slippkonsert

Visse musikalske grenser har han likevel, og kan fortelle at han antagelig ikke ville gått løs på “arisk makt-musikk”. Ikke metal heller. Man må jo kjenne sine begrensninger.

Slippfesten holdes onsdag kveld på Kampen Bistro, og Koppen lover gjenhør av gode, gamle låter. De nye er tross alt bare instrumentelle, og egner seg ikke så godt live.

– Jeg programmerer stort sett først, og så synger jeg oppå. Så om jeg skulle ha slippkonsert med disse låtene, da hadde jeg selv blitt publikum, avslutter Koppen.

Tags: