Glade jul, ærlige jul

Bent Hamer har laget julefilm om forsmådde elskerinner, voldelige julenisser og mennesker på flukt.
Mandag, 8 november, 2010 - 16:30


“Hjem til jul” har allerede høstet mange lovord fra internasjonal presse og publikum. Bent Hamer vant prisen for beste manus på den internasjonale filmfestivalen i San Sebastian. Fredag er det norgespremiere.

Stor bredde

- Mange prøver å finne en rød tråd i filmene mine, men dette blir det opp til hver enkelt å definere. Jeg har ønsket å vise folks liv, hvordan de organiserer seg i hverdagen, og hva slags problemstillinger de står overfor. Du kan godt kalle det et humanistisk prosjekt hvor vi tør å utforske ytterkantene, sier Bent Hamer.

Handlingen finner sted på juleaften, men til tross for dette mener Hamer at publikum kan relatere seg til de forskjellige historiene selv uten juleelementene.

- Alt blir jo forsterket ved juletider, og i filmen fins det noe for enhver smak. Jula forbinder vi ofte med god mat og at familien er samlet. Vi blir også fortalt hvordan ting skal være og hva vi skal kjøpe, men det er mange som ikke kan være med på den bølgen og det er desto flere som faller utenfor, og de faller til de grader. Tilbakemeldingene fra de som har sett filmen til nå er at de blir grepet av historien, og det gir meg et håp om at det er en film som når ut til veldig mange, sier Hamer.

Generøse skuespillere

Hamer har med seg skuespillere som Trond Fausa Aurvåg, Fridtjof Såheim, Reidar Sørensen og Henriette Steenstrup. Når han blir spurt om castingprossessen, svarer Hamer;

- Det er viktig å caste riktig. Jeg trenger skuespillere som kan representere de rette typene. Skuespillerne i filmen er generøse, de byr på seg selv, og uttrykker det jeg er på jakt etter. Selve castingprosessen gikk greit. Vi har hatt en tett og god dialog. De jeg har snakket med ønsket å jobbe med meg, Norge er jo et lite land, og vi vet stort sett hvem alle sammen er, sier Hamer.

Setter stemningen

Filmmusikken er skrevet av komponisten og musikeren Kaada. Han skrev også musikken til spillefilmen “o’Horten” som kom ut i 2007. Hamer mener Kaada er en av de få komponistene i Norge som kan lage musikk for film.

- Han er en god filmkomponist, og de er det ikke mange av. Vi liker hverandre godt og jeg er glad i hans generøse trygghet. Han gir seg ikke før alle er fornøyde, og han er mest opptatt av at filmen skal bli bra. Det er ikke selve musikken som er viktigst for Kaada, men det å lage stemninger i filmen, sier Hamer.

Tilfredsstilt

Fornøyd: Levi Henriksen, forfatteren av novellesamlingen “Hjem til jul” bygger på. Han kunne ikke ønsket seg en bedre filmatisering. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Filmen bygger på Levi Henriksens novellesamling “Bare mjuke pakker under treet”. Filmen utspiller seg på julaften og menneskene forbereder seg til julefeiring. Publikum får ta del i de ulike karakterenes liv, alt ifra mennesker på flukt til forsmådde elskerinner. Dette er en moderne julefortelling om tilgivelse og håp, og grensen mellom latter og gråt er hårfin.

- Hvordan er det å se novellesamlingen sin på film?

- Bent har klart å lage en film som en forfatter bare kan drømme om. Jeg har hatt gåsehud fra jeg leste manuset til jeg så filmen og jeg er ett hundre prosent tilfredsstilt med resultatet, sier Levi Henriksen.

 

Filmen har premiere 12. november

Tags: