Vil få folk opp av sofaen

Men gutta i bandet Samfunnshelvete er usikker på hva folk bør gjøre, annet enn at det skal være nyttig.
Tirsdag, 1 februar, 2011 - 14:35


Etter tre tidligere EP-slipp kommer endelig debutalbumet “Gjør noe nyttig”.

– Pønk, pønkrock, gladpønk, rock – kjær musikk har mange navn. Norsk musikk er i vinden om dagen. Vi er ikke lenger like sinte som Urørt-vinnerne Honningbarna, men vi er heller ikke like slappe som John Olav Nilsen og Gjengen. Det er god plass til Samfunnshelvete mellom der, forklarer gitarist Tor-Erling Thømt Ruud.

I mars slipper bandet sin første fullengder, en samling av nye og gamle låter i skjønn forening.

Produkt av Solofondet

Det begynte som jamming på et rockeverksted i Spydeberg rundt midten av 1990-tallet. Det som den gangen var seks unge, sinte punkere, er i dag stolte A4-menn med trygg jobb og debutalbum på trappene.

– Vi er et produkt av Solofondet som på 90-tallet delte ut penger til punkere som trengte bassforsterker. Deretter oppdaget vi at Ringnes også hadde andre produkter enn Solo, og vi bestemte oss for å gi noe tilbake til Ringnes. Musikk som passer sammen med Ringnes pils, forklarer Kenneth Hansen, vokalist, låtskriver og bandsjef.

Med ny forsterker på plass, lå alt til rette for å skape ekte musikalsk magi. Låtene til Samfunnshelvete ble populære, og bandet hadde ikke noe annet valg enn å pakke instrumentene og ta musikken med ut på landeveien. Siden har de turnert fast og jevnt i over ti år.

Beintøft samfunn

Samfunnshelvete forklarer det litt spesielle bandnavnet.

– Vi er alle en del av det helvetet vi kaller samfunnet. Beintøft, sier gitarist Thømt Ruud.

Likevel mener de ikke at det er så mye galt med samfunnet, annet enn at folk kanskje er litt bedagelig anlagt.

– Det må være lov å si at folk må mer opp om morran og mer opp av sofaen! erklærer gitaristen.

Sinnet roet seg med årene, og guttene ser ut til å ha et avbalansert syn på dagens samfunnsproblematikk.

– Jevnt over er vi glade gutter som alltid har ei sol over oss. Derimot mener vi at det er lov å tenke to ganger på ting. Engasjement og litt motstand er bra for å skape mennesker med et bevisst forhold til seg selv og livet de velger å leve, forklarer vokalist Hansen.

 Bandkollega Thømt Ruud fortsetter:

– Vi prøver å holde oss oppdaterte, ja. Før i tida sang punkere om ”snut” og ”kapitalister”. Sånn er ikke vi. Vi synger om det virkelige opprøret – det å tørre å være litt mer enn A4. Det som er jævlig vanskelig for mange av oss.

Det er nettopp dette engasjementet som ligger til grunn for skiva “Gjør noe nyttig”. Tittelen er en klar oppfordring fra bandet.

– Alle har et svakt punkt

– Hva som er nyttig for meg, er ikke nødvendigvis nyttig for naboen. Derfor har jeg ikke lyst til å komme med oppfordringer ut over det å være bevisst på hva du driver med i livet. Ha litt tilstedeværelse, forklarer Hansen, og får støtte av gitarist Fredrik Haare:

– Hver og en får finne ut sjæl hva som er nyttig. Vi skal ikke si hva som er riktig eller galt.

Det er altså vanskelig å gi generelle råd til det norske folk, men ifølge bandet har alle noe de kan gjøre bedre.

– Alle har et svakt punkt. Vi kaller det forbedringspotensiale. Noe kan du gjøre mindre av som ikke er bra for deg og dem rundt deg. Alt det du gjør godt - kan du gjøre mer av, sier vokalist Hansen.

 

Selv om albumet ikke kommer før i mars, kan du allerede nå få en smakebit med singelen “Månerakett”.

Hør en smakebit av singelen “Månerakett” her.

Albumet er spilt inn med produsent Christer Krogh og Velvet Recording i Spydeberg, i de nye studioene der Studio Nova lå på 80- og 90-tallet. Samme studio hvor Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Seigmenn tidligere har festet sine toner til tape.

– Da vi spilte inn skiva vår var Hellbillies i nabostudioet. Ganske krasj, men de er trivelige folk, sier gitaristen.

Så gjenstår det å se om albumet er motivator nok til å få flere opp av sofaen. Og når alt kommer til alt, har bandet tross alt ikke de største kravene til suksess:

– Prøv å være en god utgave av deg selv, avslutter vokalisten.

 

Tags: