Vinylfeberen fortsetter å herje i Norge

Salget av vinylplater øker i Norge. - Markedet er større enn folk er klar over, mener Andreas Leine Jakobsen.
Tirsdag, 29 oktober, 2013 - 14:05


Mens det lenge har vært en kjent sak at cd-salget stuper, har vinylen fått en ny vår. Så langt i år har nordmenn kjøpt vinylplater for 5,1 millioner kroner.

Tall Journalen har fått tilsendt fra Norges største forening for plateselskaper, IFPI, viser en økning på hele 39 prosent fra i fjor.

På platebutikken Big Dipper i Møllergata går platene som varmt hvetebrød. Daglig leder, Andreas Leine Jakobsen, hevder ingen kjøper flere vinylplater enn nordmenn.

- Vinylmarkedet er mye større enn folk er klar over. Med tanke på innbyggertall er nok det norske det største i verden, sier Jakobsen.

Interessen startet ved en tilfeldighet

Milda Nordbø (26) besøker butikken i Møllergata på jakt etter vinylplater. Hennes fascinasjon for formatet har en spesiell opprinnelse. Under et studieopphold i Sør-Afrika fikk hun tilfeldigvis en gratis platespiller. Siden den gang har ikke 26-åringen sett seg tilbake.

- Vinylplater er ikke nødvendigvis bedre enn andre formater, men det er annerledes. For meg er det å kjøpe vinyl litt som at man liker å gå med sokker som bestemor har strikket, ikke billige sokker fra H&M. Jeg synes man hører en forskjell, forteller Nordbø.

Sunn konkurranseJakobsenGode tider: Andreas Leine Jakobsen forventer å selge 50.000 vinylplater i 2013. Foto: Sindre Trygsland

Leine Jakobsen anslår at det selges omlag 1000 vinylplater hver uke på Big Dipper. Han tror de store aktørenes inntog på vinylmarkedet er viktig, både for eget utsalg, men også for interessen på nasjonal basis:

- Vi ønsker selvsagt å selge så mye som mulig, men jo flere som selger produktet, jo mer interesse blir det blant befolkningen, sier Jakobsen, og sikter blant annet til Platekompaniets satsning på salg av vinylplater.

Plater i vinylformat koster betydelig mer enn musikk i andre formater, men Nordbø ser ikke problemet med å legge igjen noen ekstra hundrelapper.

- Det har nok litt med den økende velstanden i Norge å gjøre. Vi nordmenn har jo råd til alt, sier Nordbø.

Tags: