Ny satsing skal løfte Kultur-Norge

Kulturminister Torhild Widvey (H) presenterte onsdag styret til Talent Norge AS, et selskap hun håper skal løfte norske kulturtalenter inn i verdenstoppen.
Onsdag, 21 januar, 2015 - 14:39


 

Det var en smilende kulturminister som presenterte styret som skal realisere Talent Norge AS. I tredje etasje i Skippergata 8 ble hun møtt med blitzregn og et stort pressekorps som pratet i munnen på hverandre, før Widvey til slutt fikk komme til ordet. Hun tok seg god tid og flere pustepauser mellom presentasjonen, men var også tydelig og bestemt i måten hun framla den nye norske kultursatsingen på. Det var tydelig at dette er noe som har tatt tid å bygge opp og som hun er stolt av, men samtidig spent på om blir en suksess.

– Dette er en meget gledlig og spennende dag for norsk kultur. Talent Norge AS er et ideelt selskap som skal løfte fram talenter innen norsk kultur i en vesentlig bedre grad, enn hva vi har klart med dagens struktur, sier Widvey ide hun innleder pressekonferansen.

Kritiske kulturjournalister i salen, lot ikke en gang Widvey få presentere styret, før de kom med den første kritiske pekepinnen. To ivrige fjes helt nærmest talerstolen spør begge samtidig:

– Hvorfor vil mener du Norge vil få et stort kulturløft ved etableringen av dette selskapet?

– Dette er et prosjekt som det er planlagt og arbeidet godt med over lengre tid. Det er alltid spennende å se om det blir en suksess, men med et betydelig pengesum fra staten og et eget styret som daglig jobber med dette, så legger vi i hvert fall forholdene til rette for at Kultur-Norge skal få et betydelig løft, svarer kulturministeren.

BernanderSTYRESJEF: Næringslivslederen John G. Bernander skal lede Kulturministerens satsingsprosjekt på kulturtalenter i Norge. FOTO: FLICKR/OECD NCP NORWAYErfaren styreleder
 

– Jeg vil at styret skal sette raskt igang med arbeidet, sa kulturministeren videre før hun ga ordet til styrets leder, John G. Bernander.

Bernander er tidligere høyrepolitiker og sluttet senest for tre år siden som leder for Nærlingslivets Hovedorganisasjon. Den tidligere kringkastingssjefen har hele livet engasjert seg innenfor kulturen og var i likhet med kulturministeren smilende, spent og bestemt når han fikk ordet.

– Jeg er en ivrig kulturbruker, både nasjonalt og internasjonalt,  og jeg gleder meg til å jobbe med mennesker som har dyp kompetanse innenfor kulturlivet. Vi håper at vi greier å bidra til tryggere rammer rundt de norske kulturinstitusjonene, fortalte Bernander.

– Styret vil takke sine foresatte, staten, for tilliten, sa Bernander og fortalte videre at pengene fra staten er starten på det som skal bli et etablert samarbeid om kultur blant både private og offentlige aktører.

Kulturdepartementet lanserte prosjektet da de la frem statsbudsjettet i fjor og har bevilget 30 millioner kroner til Talent Norge AS. Resten skal komme fra bedrifter, stiftelser og privatpersoner.

Strategien avhenger av de private

– Vi skal ha vårt første møte med styret nå og vi har ikke klarlagt en fast strategi for arbeidet videre, men det er klart at premissene i stor grad legges blant de private, sier Bernander.

Talent Norge AS har tidligere blitt kalt en elitesatsing og kritikere har hevdet at det brede kulturlivet kan gå tapt i ordningen.

– Ja, det er ganske riktig at det er en elitesatsing, og noen kommer helt sikkert til å bli blant eliten i landet og internasjonalt, mens andre vil stoppe opp på veien, sier han.

På spørsmål om hvordan styret skal ivareta det brede kulturlivet, trakk Bernander frem to mål.

– Vi må skaffe flere private aktører som vil satse sammen med oss, og så må vi jobbe både mot det nasjonale og det regionale kulturlivet for å legge til rette for at de flinke løftes frem, forteller han.

Spørsmålstegn ved private aktører
 

De private aktørene som ifølge både Widvey og Bernander har en sentral bidragsrolle for at det nye prosjektet skal slå ut i full blomst, blir møtt med skepsis av EUs kulturekspert, Henning Høholt.

– Modellen som har blitt brukt tidligere for å få fram kulturtalenter i Norge har nok ikke vært god nok, så dette her er meget spennende. Tretti millioner kroner er et bra beløp og viser en tydelig satsing. Jeg liker at de har fått inn Bernander som styreleder. Han har god erfaring og impulser fra flere steder i landet. Det jeg er skeptisk til er de private pengeyterne sin rolle i dette. Hvem er disse og hvor skal dem komme fra? For meg høres det ut som et sjansespill å satse på at de private skal bidra så mye, sier Høholt.

Dette er noe kulturministeren blir konfrontert med fra flere medier, under de individuelle intervjurundene. Etter et fellesbilde med det nye styret henvender hun seg til Journalen som også bringer Høholt sin kritikk på banen. Tilsvaret er det samme de andre mediene har fått, hvor hun først klør seg i håret før hun svarer:

– Jeg er helt sikker på at det er flere private aktører som er interesserte i å bidra, sier Widvey.

Hun vill derimot ikke navngi potensielle pengeytere.

Styremedlem Bentein Baardson er mer snakkesalig og svarer, midt i pressemengden som utålmodig venter på intervjuer, utfyllende svar på kritikken fra Høholt.

– Vi er allerede i dialog med flere private aktører som kunne tenke seg og bidra. Dette er også noe som vi kommer til å prioritere høyt og viderearbeide allerede på første styremøtet. Vi vet at det er flere private der ute som synes dette prosjektet er meget spennende og ser potensialet, ellers ville det vært et for stort sjansespill å satse så mye på de private, sier Baardson.

Vil lære av Olympiatoppen

Under arbeidsprossesen med Talent Norge AS, har Kulturministeren tydelig hatt Olympiatoppens konsept i tankene. Målet er å hjelpe norske dansere, musikere, malere og andre kunstnere til å etablere seg i verdenstoppen, slik Olympiatoppen har gjort med idrettsutøvere. Windvey pressiserer også at bredden skal hjelpes på lik linje med toppen i norsk kultur.

– Vi ønsker å lære av Olympiatoppens arbeidsmåte og vil overføre den suksessen til kulturen. Systematisk handling i taltentutviklingen skal bidra til å heve nivået på både de unge talentene, de som er bredden, og de godt etablerte. Målet at toppnivået i norsk kultur skal heves gjennom vårt nye satsingsprogram, sier Thorhild Widvey.

Styret i Talent Norge består av følgende personer

Styreleder: John G. Bernander
Styremedlemmer: Cecilie Borch Knudsen, Bentein Baardson, Trond Mohn, Brit K. S. Rugland, Ingrid Røynesdal og Bjørn O. Øiofstad
Varamedlemmer: Morten Jakhelln og Siren Sundland
 

Tags: