Seriemaraton er helsefarlig

Sitter du som låst til sofaen når du ser på TV-serie? Ser du gjerne alle episodene på en gang, eller hvert fall flere enn to? Da er du ikke alene.
Torsdag, 23 april, 2015 - 13:46


Over halvparten av strømmetjeneste-brukere gjør som deg. Nå har denne seertrenden fått et navn. Navnet er ”binge-watching” og binge-watching; det er helsefarlig.

Et norsk uttrykk for binge-watching er ”langtitting”. Én populær, men helsefarlig praksis hvor man sitter i flere timer i strekk og ser på TV, ofte 3-6 episoder av én TV-serie.

Binge-watching er én stigende trend blant mange brukere av strømmetjenester som for eksempel: Netflix og Viaplay. En ny undersøkelse fra Norstat viser at 6 av 10 brukere sier ”ja” til såkalte TV-seriemaraton, melder VG.

Nolan Feeney er en amerikansk journalist som har kommet opp med en definisjon av fenomenet. Han kaller det en praksis hvor man minst ser fire episoder av en TV-serie, og personen føler ofte skyld fordi langtittingen skjer på bekostning av andre oppgaver.

Kan forårsake stive muskler

Lege og førsteamanuensis ved Universitet i Oslo Ole Rikard Haavet mener at denne nye TV-trenden kan være farlig for kroppen. Sitter man i samme stilling og uten frisk luft kan dette forårsake plager.

– Utfordringen er at musklene blir stive og ømme. Muskler er, som kjent, laget slik at de må pulsere mellom fast støttende og løs avspent tilstand. I bevegelse kan musklene gi blodårene mulighet for å åpne og slippe blodet gjennom for å bringe fram nødvendig oksygen og næring, sier legen.

De aller mest populære seriene er Game of Thrones, Breaking Bad og House of Cards. Disse TV-seriene har episoder som gjerne varer i over 40 minutter.

Det vil si at hvis du ser fire episoder av Game of Thrones, da har musklene dine ikke fått nok bevegelse til å bære nødvendig næring i 2 timer og 40 minutter.

Begrense egen TV-tid

Liker du binge-watching og praktiserer det regelmessig bør du være flink til å disiplinere deg selv og ha noen forhåndsregler.

– Dette kan være å sette av tid til å trene når det er tid til det og å ta pauser for å riste løs muskulaturen under slike aktiviteter, anbefaler Haavet.

Strømmetjenesten Netflix har en funksjon som spør brukeren om den vil fortsette å strømme etter at brukeren har sett på tre episoder på rad. Denne varslingen kan du bruke til å begrense din egen TV-tid og minne deg selv på å ta én pause.

Langtitting kan være tegn på depresjon

Amerikansk forskning viser også at mennesker som elsker langtitting kan lide av depersjon. Universitet i Texas har funnet ut at ofte unge mennesker mellom 18-29 år som liker å binge-watch er ensomme og deprimerte.

Den amerikanske nyhetssiden Buzzfeed har både laget en kort, humoristisk (og ikke minst; overdrevet) video om binge-watching og en like humoristisk liste om hvordan det er å være avhengig av Netflix.

Tags: