Hvordan overleve sin første jul som vegetarianer

Jula er noe de fleste forbinder med tradisjonsrik mat som juleribbe, pinnekjøtt og medisterpølser. Hva gjør du hvis du ikke spiser kjøtt i jula?
Tirsdag, 17 november, 2015 - 15:46


En del av den norske juletradisjonen er å feire julaften med storfamilien, og det er ikke alltid like lett å være den eneste vegetarianeren rundt julebordet. Man vil ikke være til bry, men samtidig ikke bare spise surkål og poteter på julaften.

StineStine Margrethe Knutsdatter Olsen har vært med på to julefeiringer som vegetarianer. Foto: Jørgen KristjansenStine Margrethe Knutsdatter Olsen har vært vegetarianer i over to år, og mener man ikke burde være så kravstor når det kommer til den som forbereder julematen.

Gode erstattere

– Bli glad for de små tinga. Det er sikkert en utfordring for mange å ikke la seg friste av den gode julematen, men da burde man tilberede noe selv på forhånd som man syns er godt. Jeg har nettopp vært i Sverige og kjøpt meg en vegetarisk julestek som jeg skal prøve ut.

Det finnes heldigvis mange gode oppskrifter på både vegetarianer- og veganermat. Olsen har selv prøvd ut mange  vegetaroppskrifter og tar inspirasjon fra forskjellige blogger. Hun understreker at mye av maten faktisk smaker jul og at man gjerne kan servere det til de ikke-vegetariske medlemmene av familien også.

Hva er den største utfordringen ved å være vegetarianer i juletiden?

– For meg så er det jo at alle har masse kaker og godteri på bordene. Man må huske på at selv om det ikke er kjøtt, så kan det være gelatin og andre animalske produkter i det.

Utbredt fenomen

I følge en SIFO-undersøkelse fra 2004, er over hundre tusen nordmenn vegetarianere. På verdensbasis er ca 375 millioner av verdensbefolkningen vegetarianere. Å være vegetarianer vil si at man ikke spiser kjøtt og mange grener av vegetarianisme utelukker også alle former for produkter fra dyreriket. 

Har du noen spesielle tips de de som skal feire sin første jul som vegetarianer?

– At de ikke skal være så strenge med seg sjøl. Det er spesielt i jula at man savner kjøtt, og hvis man ikke har vegetarianere i familien kan man glemme at for eksempel saus ikke alltid er vegetarisk. Man burde likevel ikke ha dårlig samvittighet hvis man ubevisst får i seg noe mat som inneholder dyr.

 

Tags: