Høsten på Nationaltheateret er klar

Teateret åpner festival 8. september og byr på moderne Ibsen.
Tirsdag, 19 april, 2016 - 15:35


På skjermen bak står det “med gåsehud og bankende hjerte. La teateret komme under huden på deg”, og det er nettopp det  Nationaltheateret har tenkt å gi publikum denne høsten. Høstens program er klart, og forventningene blant de som har møtt opp er store.

Ibsen-festivalen blir høydepunkt

Tradisjonen tro skal Nationaltheateret arrangere Ibsen-festivalen i år og, og natulrlig blir dette en av høstens høydepunkt. Festivalen åpner 8. september med forestillingen Vildanden + En Folkefiende, en sammenslåing av Ibsen-stykkene Vildanden og En Folkefiende.

Nationaltheateret - oppmøteStort oppmøte på høstens lansering. Foto: Gyrid Friis EdlandRegissør er islandske Thorleifur Örn Arnarsson. Han sier at han vil leke med Ibsen, men det er noe problematisk. Han mener at oppsettet i et klassisk Ibsen-stykke er så mye brukt i tv-serier og filmer, at det blir forutsigbart omtrent. Han legger til at det er viktig å modernisere uttrykket.

Et moderne Ibsen er også teatersjef Hanne Tømta opptatt av.

– Dramatikk er skrevet for å oppleves igjen og igjen, sier Tømta. Dette innebærer at dramatikere som Ibsen må morderniseres for å passe inn i dagens samfunn.

Lygre er favoritt

Tømta sier at det er mye hun gleder seg til av høstens produksjoner, men Ibsenfestivalen er så klart en favoritt, siden det er Nationaltheateres egne produskjon og initiativ.

Hanne TømtaHanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheateret. Foto: Gyrid Friis EdlandTømta gleder seg også til La deg være som har urpremiere 9. september, skrevet av Arne Lygre. Lygre er husdramatiker på Nationaltheateret, altså blir La deg være unikt for Nationaltheateret.

– Jeg gleder meg til å se spenningen mellom historiene i stykket til Lygre, sier Tømta.

Fornyelse av gamle favoritter

Også familiefavortitten Reisen til Julestjernen får en ny oppsetning på Nationalthearet denne høsten, men med en ny vri. – Det er ny scenografi og nye kostymer, sier Tømta. Også uttrykket blir nytt.

– Det blir nok mer akrobatikk i årets forestilling. Den blir visuellt ny, sier Tømta.

Slutt for store stjerner

Pensjonerer seg.Hanne Tømta, Tone Danielsen og Anne Marit Jacobsen. Foto: Gyrid Friis EdlandSelv om det er mye teatersjef Hanne Tømta gleder seg til fremover, er også et kapittel i Nationaltheaterets på vei mot slutten. Anne Marit Jacobsen, Tone Danielsen og Kai Remlov sier opp sine faste stillinger som skuespilere ved teateret nå til høsten.

– Det er jo så klart vemodig, men de har bidratt med mye.

Tømta tror likevel ikke de blir helt borte fra scenen enda.

 

Tags: